[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Patria Credit IFN primeste 50.000 euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru un studiu privind impactul microfinantarii asupra mediului rural

6 februarie 2025

Studiul privind impactul social al microfinanțării asupra dezvoltării comunităților rurale din România va fi extins de către Patria Credit cu sprijinul Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei (CEB), prin programul european de asistență tehnica InvestEU Advisory Hub.

Patria Credit IFN, companie ce activează în sectorul microfinanțării din România, primește sprijinul Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei, în valoare de 49.950 de euro, pentru extinderea studiului privind impactul socio-economic al microfinanțării.

Prima ediție a studiului realizat în 2022 , a conturat efectele economice și sociale semnificative ale microfinanțării pentru comunitățile rurale și urbane mici din România. Studiul s- a concentrat pe trei comunități pilot unde Patria Credit este prezentă de mai bine de un deceniu: Matca și Scărișoara (zone rurale din județele Galați și Olt) și Târgu Frumos (un oraș mic din județul Iași).

În noua ediție a studiului, ce se va realiza în 2025, Patria Credit își propune să extindă cercetarea inițială și să testeze setul de indicatori de impact social, dezvoltat în urma primului studiu. Obiectivul principal al studiului va fi de a evalua acești indicatori pe un eșantion național de clienți Patria Credit IFN, ajustându-i, dacă este necesar, în conformitate cu recomandările Comisiei Europene.

Studiul va evalua impactul social al microcreditelor acordate în comunitățile rurale și urbane
mici, concentrându-se pe:
. Incluziunea financiară și socială,
. Creșterea veniturilor și îmbunătățirea calității vieții,
. Reducerea sărăciei.

Vor fi analizate îmbunătățirile pe termen lung ale bunăstării, pe patru dimensiuni:
. Schimbările în activitățile economice desfășurate de clienți după acordarea împrumuturilor,
. Schimbările la nivel individual și în bunăstarea gospodăriei (venituri, cheltuieli, bunuri durabile, calitatea locuinței etc.),
. Schimbările la nivel comunitar ca urmare a accesului la microcreditr,
. Schimbările în incluziunea financiară a clienților.

Raluca Andreica – CEO Patria Credit, a declarat: „Acest studiu nu doar că subliniază rolul semnificativ al microfinanțării în promovarea incluziunii financiare, dar se aliniază și cu obiectivele europene de promovare a economiei sociale și dezvoltării durabile a mediului rural. Datele sunt clare—microfinanțarea este un instrument esențial pentru creșterea oportunităților economice, sprijinirea comunităților și crearea de schimbări sociale durabile.”

Studiul contribuie, de asemenea, la eforturile europene mai largi de a măsura impactul social al microfinanțării, în conformitate cu Pilonul European al Drepturilor Sociale și Planul de Acțiune European pentru Economia Socială.

Tanja Faller, DirectorTechnical Assessment and Monitoring Directorate din partea Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei a declarat: „Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei sprijină prin acest studiu eforturile Patria Credit de a promova finanțarea incluzivă în România, în beneficiul micilor afaceri și al comunităților rurale. CEB este dedicată consolidării acestor inițiative, care sunt esențiale pentru stimularea unei creșteri economice sustenabile și pentru promovarea coeziunii sociale în cadrul Uniunii Europene.”

Studiul se va desfășura în perioada ianuarie – iulie 2025 este realizat sub îndrumarea și coordonarea Claudiei Petrescu, cercetător ştiinţific la Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii și a Conf. dr. ec. Roxana Florența Săvescu, rezultatele urmând să fie disponibile în a doua jumătate a anului 2025.

___________

Istoria Patria Credit a început în 1996, inițial ca program al organizației World Vision, evoluând ulterior în fundație și apoi în IFN. Specializată în finanțarea agricultorilor, Patria Credit IFN este membră a  European Microfinance Network (EMN ) şi Microfinance Centre (MFC) și prima instituție financiară nebancară dedicată microfinanțării din România, cu aproape 20 de ani de experiență și mai bine de 17.000 de clienți finanțați. 

Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (CEB) este o bancă multilaterală de dezvoltare, a
cărei misiune unică este promovarea coeziunii sociale în cele 43 de state membre din Europa.
CEB finanțează investiții în sectoare sociale, inclusiv educație, sănătate și locuințe accesibile,
concentrându-se pe nevoile persoanelor vulnerabile. Beneficiarii de împrumuturi includ guverne,
autorități locale și regionale, bănci publice și private, organizații non-profit și altele. Ca bancă
multilaterală cu un rating excelent de credit, CEB se finanțează pe piețele internaționale de
capital. Aprobă proiecte conform unor criterii stricte sociale, de mediu și de guvernanță și oferă
asistență tehnică. În plus, CEB primește fonduri de la donatori pentru a complementa activitățile
sale.

Noutăți
Stay updated to the impact of emerging technologies in fintech & banking.
Banking 4.0 newsletter - subscribe
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?