[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Parlamentul Republicii Moldova a votat pachetul legislativ de actualizare a cadrului normativ privind comertul electronic. Licentele PayPal si Revolut, de operare in UE, vor fi recunoscute de tara vecina – spune viceprim ministrul acesteia.

22 martie 2023

Proiectul a fost completat cu o prevedere prin care Moldova va recunoaște sistemele de plăți licențiate în UE, deschizând porțile pentru mai multă concurență, calitate a serviciilor, comisioane adecvate și oportunități pentru e-comerț.

Dacă Paypal e licențiat în Luxemburg, ei pot opera în baza acestei licențe pe întreg teritoriul Uniunii Europene. Dacă Revolut e licențiat în Lituania, licența e valabilă pe întreg teritoriul UE. Moldova va recunoaște aceste licențe, ceea ce va deschide porțile pentru noi jucători în țara noastră.” a declarat Dumitru Alaiba – Viceprim ministru, Ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării in Guvernul Republicii Moldova

Parlamentul a votat în lectura a doua, pachetul legislativ de actualizare a cadrului normativ privind comerțul electronic și protecția consumatorului în procesul de comerț electronic.

Potrivit comunicatului oficial, pachetul legislativ prevede:

– actualizarea cadrului normativ privind comerțul interior și completarea acestuia cu prevederile necesare privind comerțul electronic;

– ajustarea cadrului normativ privind serviciile societății informaționale, cu extinderea domeniului de aplicare inclusiv asupra furnizorilor de servicii non-rezidenți care își direcționează activitatea către Republica Moldova;

– clarificarea procedurii de apreciere a autorității APL la care urmează a fi notificată unitatea comercială în comerțul electronic și implicit – amplasat locul de preschimbare a mărfii;

– sporirea protecției consumatorilor în cadrul comerțului electronic prin stabilirea locului de preschimbare a mărfurilor;

– stabilirea procedurii de verificare a vârstei cumpărătorului la procurarea producției alcoolice online, inclusiv de către personalul responsabil de livrare;

– exceptarea unităților care practică comerțul electronic cu metale prețioase de obligația privind deținerea suprafeței de 12 metri pătrați pentru desfășurarea activității online;

– obligativitatea de a aplica reduceri identice, indiferent de mijloacele de plată preferate de cumpărător (în numerar sau fără numerar), precum și informarea  cumpărătorilor privind instrumentele/mijloace de plată acceptate;

– unele aspecte privind organizarea șidesfășurarea adunărilor generale ale asociaților/membrilor consiliului SRL prin mijloace electronice.

Totodată, pachetul legislativ a fost amendat pentru lectura a doua și completat cu norma de modificare a Legii nr. 114/2012 cu privire la serviciile de plată și moneda electronică, în vederea facilitării și stimulării serviciilor de plată online, prin exceptarea sucursalelor înființate în Republica Moldova de către societățile de plată licențiate în statele membre ale Uniunii Europene de îndeplinire a unor cerințe prevăzute de Legea nr.114/2012.

În acest sens, se va asigura competiția reală, dezvoltarea infrastructurii de plăți online pentru economia digitală și accesul la prestatori de servicii de plată competitivi, ceea ce va conduce la dezvoltarea afacerilor inovative.

Cum a comentat Dumitru Alaiba – Viceprim ministru, Ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării in Guvernul Republicii Moldova

Știm că mulți din cetățenii noștri așteaptă o revoluție pe piața plăților electronice. Suntem izolați de la sistemele de plăți care să ofere servicii de calitate și suntem condamnați la costuri și comisioane exagerate pentru servicii de nivelul la ce era 20 de ani în urmă.

Știm că e-comerțul din Moldova ratează zilnic oportunități din cauza că nu au acces la platformele de plăți.

Suntem o piață mică și, să o zicem pe șleau, neatractivă din cauza costurilor de conformare și licențiere pe care ar trebui să le suporte operatorii de plăți. Pur și simplu nu are sens comercial.

Avem o soluție. O să recunoaștem unilateral licențele pentru sistemele de plăți emise pe teritoriul Uniunii Europene. Azi parlamentul votează în lectură finală pachetul de e-comerț, unde avem mai multe măsuri faine. În acest proiect, colegul Radu Marian a propus un amendament despre care discutăm de ceva timp. Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării susține acest amendament cu ambele mâini.

Acum asta funcționează în UE. Dacă Paypal e licențiat în Luxemburg, ei pot opera în baza acestei licențe pe întreg teritoriul Uniunii Europene. Dacă Revolut e licențiat în Lituania, licența e valabilă pe întreg teritoriul UE. Moldova va recunoaște aceste licențe, ceea ce va deschide porțile pentru noi jucători în țara noastră.

O să animăm concurența în acest sector și vom oferi noi oportunități de afaceri. Recunoaștem unilateral licențele sistemelor de plăți emise în Uniunea Europeană. Deschidem porțile pentru concurență și inovație.

Nici nu am inventat-o noi. Așa funcționează în UE și încolo mergem. Oricum va trebui să transpunem aceste reguli, doar că accelerăm această transpunere. În plus, Georgia a adoptat aceeași măsură. Revolut demult e disponibil în Georgia.

Timp de 8 luni suntem în discuții cu mai mulți giganți ca Paypal, Revolut și alții. Avem certitudinea că această reformă le va facilita accesul pe piața noastră, iar consumatorii și comercianții noștri vor avea acces la servicii calitative la cost corect.

Sunt riscuri? Poate. Orice reformă implică și riscuri. Sunt instituții care au responsabilitatea să le gestioneze în măsură ce ele se materializează. Însă noi ne uităm la oportunități pentru oamenii noștri și pentru antreprenorii noștri. Și oportunitățile sunt imense.

Un lucru îmi este clar – dacă nu facem pași mari, curajoși, pe toate domeniile, o să stăm la coada Europei încă trei decenii.”

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?