[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Parlamentul European vine cu noi constatari si recomandari privind platile fara numerar

22 noiembrie 2012

22 noiembrie, 2012 – Parlamentul European considera ca este probabil ca in viitor activitatile tot mai multor companii europene sa depinda efectiv de capacitatea de a accepta plati cu cardul. In acest context, se apreciaza ca este in interesul publicului sa se definească norme obiective care sa stabilească circumstantele si procedurile conform carora sistemele de plata cu cardul pot refuza unilateral sa isi dea acordul.

In cea mai recenta Rezolutie a Parlamentului European (din 20 noiembrie 2012), intitulata „Catre o piata europeana integrata a platilor efectuate cu cardul, pe internet si de pe telefonul mobil”, institutia vine cu o serie de precizari legate de metodele de plata, standardizare si interoperabilitate, guvernanta corporatista, acceptare transfrontaliera si comisioanele interbancare multilaterale (CIM).

In document se arata, printre altele, ca Parlamentul European isi exprima ingrijorarea fata de reglementarea nejustificat de stricta, in stadiul actual, a pietelor platilor pe internet si de pe telefonul mobil, deoarece aceste metode de plata se afla inca in proces de dezvoltare. Se considera ca orice initiativa legislativa in acest sector risca sa fie caracterizata de un accent nejustificat pe instrumente de plată deja existente si astfel poate descuraja inovatia si poate perturba piata inainte ca aceasta sa se dezvolte.

In materie de metode de plata, Parlamentul European subliniaza importanta autoreglementarii bazate pe piata in cooperare cu toate partile interesate, dar recunoaste ca autoreglementarea nu poate obtine rezultatele dorite intr-un termen acceptabil ca urmare a conflictelor de interese. De aceea, se asteapta ca, Comisia sa prezinte propunerile legislative necesare pentru a asigura o veritabila SEPA pentru platile efectuate cu cardul, pe internet sau de pe telefonul mobil si subliniaza in acest sens importanta viitoarei revizuiri a Directivei privind serviciile de plata.

Desi important, un demers de autoreglementare nu este suficient pentru piata europeana integrata de plati. Parlamentul European invita Comisia sa ia masuri legislative pentru a asigura securitatea platilor, concurenta loiala, incluziunea financiara, protectia datelor cu caracter personal si transparenta pentru consumatori.

Mai mult, Comisia este invitata sa reformeze guvernanta SEPA pentru a garanta ca procesul de luare a deciziilor este democratic, transparent si in serviciul interesului public. Parlamentul European remarca faptul ca aceasta necesita o reprezentare echilibrata a tuturor partilor interesate in organismele decizionale si de punere in aplicare a deciziilor SEPA, garantand astfel implicarea suficienta a utilizatorilor finali. Aceste parti includ, fara a se limita la acestea, Consiliul European al Plătilor (EPC), organizatiile de consumatori, organizatiile de comercianti, mari lanturi de desfacere cu amanuntul, Autoritatea bancara europeana (ABE), Comisia, experti din diverse domenii, prestatorii nebancari de servicii de plata si comertul prin card, pe internet si de pe telefonul mobil si operatori de telefonie mobila.

Textul integral al rezolutiei – descarcati acum

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?