[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Parlamentarii vor sa implementeze serviciul de „cash back” la nivel national

17 august 2015

Mai multi deputati au initiat un proiect de lege care va obliga comerciantii, care au implementat plata prin card la POS, sa ofere si serviciul de „cash back”, potrivit digi24. Acesta presupune ca posesorul de card poate primi bani in numerar de la comerciant exact asa cum primeste si de la banca. Sunt insa doua conditii: clientul trebuie sa cumpere ceva pe card iar suma maxima retrasa sa fie de 300 lei, in limita bancnotelor de care comerciantul respectiv dispune in casa de marcat.

Ideea i-a venit unui deputat UDMR dupa ce a constatat ca sunt localitaţi in Romania unde bancile nu instaleaza ATM-uri.
„Acoperirea de POS incepe sa fie mai buna decat acoperirea de ATM-uri, deci este important in special pentru cei de la sate. Persoane care işi iau pensia pe carduri, persoane care fac naveta la oraş in fiecare zi, sa aiba acces la propriii bani in localitatea de domiciliu”, spune Zsolt Molnar, deputat UDMR, iniţiatorul legii.

Daca masura poate fi imbratisata de catre posesorii de card, reprezentanţii supermarketurilor sunt insa mai rezervati desi serviciul inseamna cel putin o tranzactie de plata prin card, adica vanzarea unui produs.
„Ar insemna pentru noi costuri suplimentare şi pentru ca ar trebui sa avem mai mult numerar decat avem nevoie in casa. Şi atunci sunt destul de multe aspecte pe care ar trebui sa le discutam inainte de a merge mai departe”, a declarat pentru digi24, Delia Nica, directorul executiv al Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania.

Probabil ca foarte incantati nu sunt nici bancherii, care daca vroiau un astfel de serviciu, la nivel national, il implementau deja. El a fost pus in practica de unele banci, mai degraba ca proiect pilot, cu anumiti comercianti foarte atent selectionati, pentru ca nimeni nu-si doreste introducerea de tranzactii frauduloase in sistem.

Inca din ianuarie 2009, Catalin Cretu – reprezentantul pentru Romania al Visa Europe – anunta ca se lucreaza cu bancile pentru a implementa acest serviciu in Romania, in limita a 150 de lei per tranzactie, „si speram ca va fi introdus pe termen scurt sau mediu”. Motivatia era clara:
„valoarea tranzactiilor efectuate la comercianti a crescut dupa implementarea serviciului Cash Back pe pietele mature, unde functioneaza deja”, declara atunci dl. Cretu, care mai preciza totusi ca: „serviciul nu ar putea fi implementat la toti comerciantii, ci numai la cei cu trafic mare, precum retelele de benzinarii sau cele de supermarketuri”.

Adoptarea proiectului are o bataie mai lunga. Introducerea pe scara larga a caselor de marcat electronice fiscale, incepand cu a doua jumatate a anului 2016, si mai ales conectarea lor online la fisc, va rezolva problema transparentei veniturilor incasate de catre comercianti. In acel moment, niciun comerciant nu va mai avea un motiv serios de a nu mai accepta cardul la plata, intrucat toate operatiunile sale comerciale sunt deja la vedere. In aceste conditii toti comerciantii din rural vor accepta cardul la plata. Cu acest proiect de lege, Autoritatile Fiscale pot face un „desant” in randul persoanelor care loculesc in mediul rural, pe care le vor „bombarda” cu carduri pe care vor fi transferate toate acele indemnizatii si beneficii sociale. Atunci, nimeni nu va mai putea spune ca este neconstitutional intrucat va exista infrastructura de acceptare.

Legea a fost depusa la Parlament si urmeaza sa fie luata in dezbatere in aceasta toamna.

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?