[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Panel cu Apostolii cardului in Romania – inceputurile industriei

Premium
3 august 2021

NOCASH a premiat primele persoane din banci care s-au ocupat de carduri, si pe care le-a recunoscut oficial drept Apostoli ai cardului in Romania. Cu aceasta ocazie, a avut loc un panel in care s-au comentat inceputurile acestei industrii.

Asa am aflat, de la Ruxandra Avram, ca Banca Nationala a Romaniei, desi nu avea voie sa emita instrumente de plata a facut totusi acest lucru, fortand statutul bancii centrale. Astfel, in 1997, BNR a emis un card propriu care era utilizat in sistem de tip „close-loop”, exclusiv de catre angajatii bancii – pentru ridicarea salariilor – de la bancomatele instalate in incinta sediului central din Lipscani – si plati in locatiile comerciale special amenajate, din ecosistemul BNR. De ce a fost nevoie de o astfel de masura?


Pentru a intelege mai bine business-ul cu carduri astfel incat legiferarea acestei industrii sa nu mai depinda exclusiv de normele schemelor internationale de carduri (Visa & Mastercard) sau de recomandarile UE. BNR acumula astfel cunostintele necesare care ii permiteau sa actualizeze in 2002 primele regulamente privind instrumentele de plata fara numerar lansate in 1995.

Despre aceste norme ale Visa a vorbit si Eduard Possler, membru al echipei initiale de carduri de la Banca Agricola. Totul era nou si trebuia mult citit. Erau mii de pagini. Primele persoane din banci care au fost insarcinate cu aceasta activitate de carduri si-au impartit pe capitole normele Visa pentru a fi traduse. In cadrul intalnirilor dintre banci, fiecare venea cu capitolul pe care trebuia sa-l traduca si faceau schimb astfel incat reprezentantii bancilor sa aiba in limba romana continutul normelor Visa.

Dupa o munca asidua de adaptare a textului, pentru ca in dictionar cautau „acquirer” si gaseau „acaparator”, a venit up-date-ul de la Visa al normelor. Alte sute de pagini. In acel moment, si-au dat seama ca aceste norme sunt un „organism viu”, care se modifica la fiecare sase luni. Au incetat cu traducerea si au stabilit ca cine se ocupa de carduri „trebuie sa stie engleza”.

BCR a fost prima banca din Romania care la inceputul anilor 2000 deja avea 1.000 de bancomate, cea mai mare retea de terminale de acest tip din tara. Ion Matei – cel care a coordonat inca de la inceput afacerea cu carduri din BCR – isi aminteste ca aceasta s-a dovedit foarte repede o investitie profitabila

In conditiile in care trebuia sa te duci la BNR sa cumperi cash cu 2% ca sa alimentezi bancomatele, bancile preferau sa le tina inchise, de vineri seara pana luni dimineata. Eu am facut astfel incat sa am o retea de 1.000 de bancomate si atunci (n.r. in week-end) le incarcam cel mai tare. Luni dimineata gaseam cate 200.000-300.000 de tranzactii la ATM,” isi aminteste Ion Matei.

Ca „acquirer” de ATM-uri noi castigam bani. Practic devenise o fabrica de bani, o gaina cu oua de aur. Reteaua de ATM-uri era extraordinar de profitabila. In 2005, deja aveam profit net din carduri de 15 mil. USD pe an. A fost un business pe care l-am intuit ca o sa aiba foarte mare potential.

Nu au lipsit povestile hazlii.

Adrian Apolzan, cel care a creat si coordonat directia de carduri din BRD isi aminteste anul 1994, cand a fost aprobata in bord documentatia pentru cardul Prima. „A trebuit sa prezint si design-ul cardului. L-am printat pe o hartie glossy foarte frumoasa, format A4, dimensiunea cardului era (n.r. tiparita) aproape A4. Cand l-am prezentat in bord, unul dintre vicepresedinti m-a intrebat: asa de mare o sa fie?

Detalii in materialul video de mai jos – Panel Apostolii cardului

La festivitatea de premiere au continuat povestile cu intamplari haioase.

Catalin Cretu – director general Visa pentru Romania, Croatia, Slovenia si Malta – a povestit cum la un moment dat a incercat sa cumpere un laptop online din strainatate.

Am crezut ca am platit. Am fost sunat imediat si am fost intrebat ce card am folosit, de la ce banca. Banca Tramsilvania, am zis. La care operatorul a inceput sa rada si m-a intrebat: Who’s in charge, Dracula?”

Festivitatea de premiera a Apostolilor

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?