Pandemia a crescut apetitul romanilor pentru portofele electronice. „Avem rate de crestere uimitoare a numarului de plati cu telefoane mobile si wearables” – Cosmin Vladimirescu, Mastercard.

Premium
14 iulie 2020

Numarul de plati cu telefoane mobile si „wearables” (ceasuri si bratari), a crescut cu 26% in iunie comparativ cu luna mai, aceasta rata de crestere fiind considerata „uimitoare” de catre Cosmin Vladimirescu, country manager Mastercard România şi Croaţia.

In cadrul ZF Bankers Summit ’20, Cosmin Vladimirescu a declarat ca „i-a atras atenţia creşterea apetitului privind portofelele electronice”, care a mai precizat ca „nevoia de a detine un card fizic este tot mai redusa”.

Oficialul Mastercard a declarat ca in acest moment 85% din portofoliul Mastercard si Maestro din Romania poate fi tokenizat. Cu alte cuvinte, cel putin opt din 10 carduri emise de membrii Mastercard in Romania pot fi inrolate in aplicatii de wallet.

Vladimirescu a mai precizat ca ponderea plăţilor online cu Mastercard si Maestro, in total plati generat de portofoliul propriu de carduri, s-a dublat de la începutul anului în România. Pe zona de ecommerce s-a inregistrat o crestere de cinci ori a tranzactiilor de plata prin card la curieri.

Reprezentantul Mastercard anticipeaza ca biometria va fi tot mai folosita in procesul de autentificare a clientilor, iar asta va genera si mai multe volume de tranzactionare pentru ca va usura procesul de plata.

In ceea ce priveste sprijinul pe care il poate acorda statul pentru dezvoltarea pietei cardurilor, Vladimirescu are doua sugestii: amendarea legii cash-back prin scaderea pragului de la care comerciantii sunt obligati sa accepta cardul, de la o cifra de afaceri de 50.000 euro pe an la numai 10.000 euro, si trecerea tuturor beneficiilor sociale pe card. Ambele masuri ar putea conduce la o accelerare a acceptarii in mediul rural, mult ramas(a) in urma.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Mihai Draghici – CEO PayByFace

„Dupa ce oamenii creeaza un cont PayByFace si au adaugat cardul, selfi-ul si PIN-ul, si au avut un pic de curaj sa se duca sa incerce, daca au incercat o data plata prin recunoastere faciala nu mai folosesc altceva (n.r. ca modalitate de plata). 80% dintre ei numai asta folosesc. Le place la nebunie.” 

Afla aici rezultatele in adoptia platii prin recunoastere faciala.

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?