[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

pAIdAnalytix este primul start-up selectat in competitia fintech din cadrul Galei NOCASH

4 februarie 2019

Si la editia din acest an a Galei NOCASH va fi organizata competitia startup-urilor pe segmentul fintech, la care vor participa cele mai inovatoare si promitatoare companii din Romania. Selectia este facuta de catre organizatorii evenimentului. Cea de-a XVIII-a editie a Galei NOCASH va avea loc in luna mai din acest an, la Teatrul National din Bucuresti.

Detalii despre competitia fintech de anul trecut, o premiera la acel moment pentru piata romaneasca, gasiti aici. Materialele video cu prezentarile concurentilor le gasiti aici.

Primul concurent selectat pentru competitia din acest an este pAIdAnalytix, start-up ce a dezvoltat o solutie sub forma unei plaforme web, care foloseste inteligenta artificiala pentru a identifica platile eronate in cadrul companiilor cu volume mari ale numarului de plati.

„Odată ce companiile depășesc un anumit număr de plăți anuale, pragul este în jur de 30.000 de plăți, din experiența noastră, ele nu mai reușesc să verifice toate aceste plăți și astfel se strecoară greșeli, cum ar fi plăți duble, plăți prea mari, plăți în valuta greșită, și în cel mai rău caz frauda. Aceste erori pot costa o companie până la 1% din valoarea plăților”, a spus Radu Fertonea – Fondator pAIdAnalytix.

Potrivit pAIdAnalytix, companiile înregistrează plăți eronate din cauza faptului că au un proces de plată complex, iar în peste 60% dintre companii, procesul nu este digitalizat, verificarea plăților realizându-se prin factorul uman, unde efortul pentru a identifica erorile este foarte mare și nivelul de acuratețe scăzut.

„Pentru companiile care nu conștientizează problema, pAIdAnalytix le ajută prin modelul de predicție să descopere adevăratele plăți eronate, ceea ce le aduce înapoi banii pe care i-au pierdut fără să știe. Folosind soluția, o companie poate salva în medie între 500.000 – 1.000.000 de euro anual.”

„În cazul în care compania știe problema, dar nu are capacitatea și resursele necesare să găsească o soluție proprie, pAIdAnalytix reduce exponențial efortul de a identifica erorile iar acuratețea propunerii făcute de către motorul de inteligență artificială este foarte mare.”

„Anul trecut, am testat soluția în cadrul a trei companii unde am salvat peste 3 milioane de euro din plăți eronate încă din prima zi, iar astăzi mai multe bănci folosesc soluția pentru un control al întregului proces de efectuare a plăților”, a mai precizat Radu Fertonea.

Încă din prima zi de implementare a soluției, aceasta are capacitatea de a identifica peste 95% din erorile reale, fiind folosită atât pentru analiza plăților din trecut cât și în mod preventiv, înainte de orice plată.

După ce eroarea a fost identificată și analizată, se generează propunerea asupra plăților care au un risc mare de a fi eronate. Aceste propuneri sunt analizate de un operator uman care validează plățile eronate reale, iar astfel modelul învață generând o predicție mai bună a doua oară.

Reprezentantul companiei spune ca soluția este ușor de implementat, fiind necesare doar datele despre plățile companiei, ulterior platforma generând propunerea. Soluția se livrează pe baza unei licențe lunare, iar costul acesteia este influențat de numărul de plăți analizate.

Dupa mai multe implementari in Franta, pAIdAnalytix țintește acum si piața din România pe care o evaluează la aproximativ 100 milioane de euro, reprezentând peste 600 de companii eligibile. Piața din Franța este evaluată la aproximativ 2 miliarde de euro, reprezentând peste 7000 de companii eligibile.

„In ceea ce priveste strategia de dezvoltare pe urmatoarele 18 luni o sa ne concentram pe cateva parteneriate cheie atat in Franta cat si in Romania urman ca ulterior sa ne concentram pe o crestere mai agresiva. Discutam cu mai multe companii in principal din Franta, dar avem cateva discutii si in Romania.”

Radu Fertonea a coordonat operațiunile de procurment și controlling din cadrul grupului Societe Generale European Business Services, unde a gestionat aproximativ 400.000 de plăți anual, cu o valoare de 6 miliarde de euro.

Atunci, a observat ineficiența procesului de realizare a plăților, prin faptul că multe plăți erau eronate, iar companiile pierdeau bani fără să conștientizeze. Împreună cu doi colegi a creat pAIdAnalytix într-un proiect de incubare a Societe Generale Group, iar produsul poate fi oferit atât grupului Societe Generale, cât și altor companii din afara acestuia.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?