[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Packeta România lansează „Cross-border guide for success”, pentru a sprijini extinderea internationala a magazinelor online

15 iulie 2025

Packeta România lansează „Cross border guide for success” – un instrument operațional cu valoare practică și aplicabilă pentru magazinele online care urmăresc extinderea vânzărilor în afara țării. „Ghidul sintetizează direcțiile-cheie pe care sellerii români să le urmeze pentru a activa pe piețele internaționale și reunește expertiza Packeta România în logistică, marketplace-uri și localizare comercială, oferind o viziune unitară asupra expansiunii transfrontaliere.” – potrivit comunicatului.

„Inițiativa Packeta este parte dintr-o strategie amplă de sprijinire a comerțului românesc, într- un moment în care accesul la piețele europene este mai facil ca oricând, iar comportamentul de consum transfrontalier este în creștere. Ghidul se adresează tuturor magazinelor online care vor să treacă de la intenție la acțiune în ceea ce privește vânzările internaționale.” – precizeaza compania.

De ce este momentul potrivit pentru extindere
Creșterea naturală a pieței locale, accelerarea digitalizării și integrarea deplină a României în spațiul Schengen au creat premisele ideale pentru dezvoltarea cross-border. „Mai mult, comportamentul consumatorilor europeni s-a schimbat: sunt mai deschiși să comande din alte țări, atâta timp cât livrarea este rapidă, comunicarea clară, iar produsul are un raport bun calitate-preț. În acest context, magazinele online din România beneficiază de un avantaj competitiv real – apropierea geografică, flexibilitatea și adaptabilitatea rapidă.” – potrivit Packeta.

Cross-border-ul a devenit una dintre cele mai valoroase direcții strategice pentru magazinele din România. Nu mai vorbim despre o promisiune a viitorului, ci despre o realitate deja accesibilă, care aduce rezultate. Acest ghid este răspunsul nostru la o nevoie reală din piață: magazinele vor să vândă internațional, dar au nevoie de claritate, structură și parteneri de încredere. Noi punem la dispoziție infrastructura, instrumentele și expertiza, iar ghidul arată, pas cu pas, cum poate fi activată această oportunitate – simplu, rapid, eficient”, spune Alexandr Jeleascov – Managing Director Packeta România.

Ghidul este disponibil în format digital, și poate fi solicitat direct de la Packeta România.
Conținutul său va fi actualizat periodic, în funcție de modificările legislative, comportamentele de consum și noile parteneriate logistice din ecosistemul Packeta.

___________


Packeta România este o platformă digitală globală pentru comerțul online, membră a Packeta Group, prezentă pe piața din România încă din 2017. Compania are ca scop facilitarea procesului logistic pentru selleri și magazine online prin multiple servicii de livrare, fără a impune clienților finali locul și ora ridicării produselor. Acest lucru este posibil datorită unei rețele extinse de peste 187.000 de puncte pick-up partenere în Europa și peste 6.000 de lockere Z-BOX.

În anul 2024, Packeta Group a transportat peste 131 de milioane de colete și colaborează, în prezent, cu peste 49.000 de magazine online și selleri, iar aplicația mobilă Packeta a fost deja descărcată de peste 11 milioane de utilizatori. Magazinele online își pot expedia coletele nu numai la nivel național, ci și la nivel internațional, în toate cele 27 de țări din Uniunea Europeană, plus Marea Britanie, SUA, Elveția, Liechtenstein, Emiratele Arabe Unite și Turcia.

Noutăți
Stay updated to the impact of emerging technologies in fintech & banking.
Banking 4.0 newsletter - subscribe
Cifra/Declaratia zilei

Dariusz Mazurkiewicz – CEO at BLIK Polish Payment Standard

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

To be honest I think that Sinaia, your conference, is much better then Davos.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?