[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

OTP Bank a lansat MyMentor, aplicatie care permite clasificarea automata a cheltuielilor efectuate prin intermediul cardurilor

11 martie 2015

Noul instrument MyMentor este accesibil atat din platforma OTPdirekt – Internet Banking, cat si din aplicatia de mobile banking, OTPdirekt – SmartBank. Prin noul serviciu, clientii au posibilitatea efectuarii unei analize detaliate a istoricului tranzactiilor, cu o clasificare automata a cheltuielilor efectuate prin intermediul cardurilor. Veniturile si cheltuielile pot fi segmentate si reprezentate grafic astfel incat utilizatorul poate identifica rapid necesitatile sale financiare si cuantumul lor pe fiecare categorie.

„Conform datelor furnizate de studii de piata recente si confirmate de sondajul online realizat recent de catre OTP Bank, majoritarea romanilor nu au un plan de gestionare a finantelor personale, in ciuda contextului economic actual. De aceea, le propunem clientilor nostri un nou instrument foarte util de gestiune a veniturilor şi a cheltuielilor, MyMentor, disponibil atat prin intermediul platformei OTPdirekt – Internet Banking, cat si prin aplicatia de mobile banking, OTPdirekt – SmartBank”, declara Dragos Mindreci, Director Digital Banking, OTP Bank Romania.

Demo MyMentor – vizualizare

Demo MyMentor – gestionare tranzactii
https://www.youtube.com/watch?v=hAl80gfucFw&width=500&height=350

Rezultate sondaj online privind planificarea financiara a bugetului
OTP Bank a derulat recent, in parteneriat cu FinZoom.ro, un sondaj de opinie care releva faptul ca desi majoritatea respondentilor au incredere in deciziile personale, doar 22,35% au un plan financiar stabilit, 25% planuiesc sa realizeze un plan financiar cu ajutorul unor surse de informare publice, iar 9,76% urmeaza sa apeleze la serviciile unui specialist pentru conturarea acestuia.

Intrebati daca dispun de un fond dedicat economiilor si investitiilor si daca au un plan pentru regularitatea platilor in cadrul acestuia, majoritatea participantilor au raspuns negativ. Astfel, peste 70% dintre respondenti nu au economii pentru situatii de urgenta si peste 90% nu au un buget pentru o achizitie de mare valoare (avans pentru un imobil/ masina).

Peste 75% dintre participantii la sondaj afirma ca nu au economii pentru cheltuielile medicale ale familiei si nici nu au un plan pentru acestea, in timp ce peste 70% nu au planuri sau economii pentru pensie. Totodata, peste 80% nu au prevazut solutii pentru acoperirea cheltuielilor cu educatia copiilor.

In ceea ce priveste planul pentru achitarea datoriilor restante, numai 27,86% au un proiect personal pentru plata soldului la credite si carduri de credit, 72,14% afirmand ca nu au un astfel de plan.

Referitor la fondurile de urgenta, 24,75% dintre cei care au participat la sondaj spun ca s-ar descurca cu banii economisiti cel mult 2 luni. 14,29% au economii care le-ar permite sa isi acopere cheltuielile intre sase si noua luni, iar 14,71% ar avea resurse financiare pentru o perioada de cel putin 7 luni.

Conturile de economii si depozitele reprezinta cele mai populare instrumente de economisire printre persoanele care au participat la sondaj. Astfel, intrebati ce tipuri de instrumente de economisire si investitii utilizeaza in prezent, participantii au optat pentru contul de economii in proportie de 28,15%, depozit bancar la termen: 21,78%, unitati la un fond mutual: 5,94%, actiuni la o companie: 7,78%, investitii in proprietati mobiliare / imobiliare: 10,89%, investitii in metale pretioase (aur, argint, altele): 8,77%.

Sondajul a fost realizat pe un esantion de 707 respondenti distribuiti in proportie aproximativ egala pe sexe (50,92% barbati si 49,08 femei), majoritatea (89,25%) cu varste cuprinse intre 25 si 54 de ani. 88,68% dintre participanti locuiesc in mediul urban, iar 58,7% dintre acestia sunt casatoriti.

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?