[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Oradea Transport Local S.A. introduce plata calatoriei prin SMS

6 decembrie 2013

De la inceputul acestei luni, oradenii isi pot plati calatoria in transportul public folosindu-se de un telefon mobil. Inainte de a urca in mijlocul de transport in comun, de pe telefonul propriu se trimite un SMS la numarul 7447, valabil pentru retelele Vodafone,Orange si Digi.Mobil. Mesajul trebuie sa contina numarul liniei, in cazul biletului cu o calatorie sau litera L, in cazul legitimatiei de 1 zi.

Reprezentantii companiei de transport spun ca in 15 secunde clientul primeste un SMS de confirmare a activarii titlului de calatorie care va contine un cod de control, ce se comunica la solicitarea controlorului, ca dovada a platii.

“Singura dovada a platii este SMS-ul de raspuns care contine codul unic de verificare. Daca, din diverse motive, nu primiti acest SMS atunci nu se considera ca aveti un titlu de calatorie valabil. De asemenea, trimiterea unui SMS ulterior controlului nu va fi acceptata ca achizitie a unui titlu de calatorie valabil”, se arata in comunicatul de presa al companiei.

Pretul platit pentru un SMS va fi de 3,5 lei (TVA inclus), in cazul achizitionarii biletului cu o calatorie. Biletul de calatorie este valabil de la momentul trimiterii SMS-ului pana la momentul terminarii calatoriei, dar nu mai mult de 60 de minute. Costul per SMS este de de 15 lei (TVA inclus), in cazul achizitionarii legitimatiei de 1 zi. Legitimatia de 1 zi acorda dreptul la un numar nelimitat de calatorii pe orice linie de transport urbana a OTL SA pe perioada valabilitatii acesteia. Legitimatia de 1 zi este valabila pana la orele 24:00 ale zilei in care s-a transmis SMS-ul.

Tarifarea titlului de calatorie se va regasi in factura de servicii a operatorului de telefonie mobila, in cazul persoanelor care detin abonament sau va fi descarcata din creditul initial – in cazul cartelelor preplatite, ca tarif al SMS-ului transmis pentru activarea titlului de calatorie.

Exista posibilitatea achitarii calatoriei pentru mai multe persoane de pe acelasi telefon. Pentru aceasta va trebui sa fie trimis un SMS de comanda pentru fiecare calator in parte. Fiecare din SMS-urile de raspuns primite va contine cate un cod unic.

“In aceasta situatie, persoanele respective este nevoie sa stea impreuna pe intreaga durata a calatoriei. Daca una dintre persoane isi intrerupe calatoria, atunci celelalte persoane trebuie sa se asigure ca detin telefonul mobil de la care s-a efectuat plata prin SMS pentru a putea prezenta controlorului codurile alocate fiecarui titlu de calatorie”, mai precizeaza sursa citata.

Intentia de a introduce plata calatoriei prin SMS a fost exprimata recent si de primarul Clujului, dl. Emil Boc, care intr-o conferinta organizata in 4 decembrie 2013 a declarat: ”Avem in vedere achiziționarea unei asemenea platforme, care sa ne permita plata inclusiv a transportului in comun si vom discuta cu cei care dezvolta platforme de IT”. Edilul a spus ca in aceasta saptamana, la Cluj-Napoca, sunt organizate doua targuri IT si ca va discuta acolo cu specialistii in domeniu. In Cluj-Napoca a fost introdusa luna trecuta posibilitatea de a plati parcarea prin SMS, in zona centrala a orasului.

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?