[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Open banking: neadoptarea directivei PSD2 de catre Parlament obliga fintech-urile locale sa-si obtina autorizatia de la bancile centrale ale altor state membre UE

6 iunie 2019

Dupa o prima editie de succes a Open Banking Meet-up care a avut loc pe 23 mai si au fost invitati reprezentanti ai Mastercard si Banca Transilvania, continua seria de intalniri dintre fondatori de companii fintech, reprezentanti ai bancilor si ai institutiilor de reglementare in jurul temei inovatiei bancare. NOCASH sprijina aceasta serie de evenimente in calitate de partener media.

Editia a doua va avea ca invitati pe Raluca Micu (Sefa Diviziei de Supraveghere Plati din BNR) si pe Alexandru Bita (Manager eBusiness la Libra Internet Bank), intr-o discutie despre Open Banking moderata de Cosmin Cosma, Co-founder si CEO Finqware.


„Continuam seria de evenimente pentru ca trebuie, nu putem ramane in urma. Cu cat va creste dialogul in jurul temei Open Banking, cu atat avem sanse sa apara noi initiative de start-up-uri de fintech care sa ne usureze noua, tututor, viata financiara. Ii asteptam la eveniment pe toti cei care au preocupari serioase in zona de inovatie bancara, sa discutam si sa intelegem impreuna cum putem pune in practica oportunitatile Open Banking aici, la noi in tara.” declara Cosmin Cosma, CEO Finqware, moderatorul panelului de discutii.

Rolul acestei serii de evenimente este sa popularizeze oportunitatile Open Banking in ecosistemul bancar romanesc, sa identifice si sa analizeze provocarile adoptiei de Open Banking, sa contruiasca un pod de comunicare intre mediul de fintech startups, mediul bancar si cel de reglementare din Romania si, nu in ultimul rand, sa creasca adoptia inovatiei in industria financiara romaneasca.

Din pacate, una dintre provocarile adoptiei open banking-ului vine tocmai din partea statului. Romania este ultima tara membra UE care nu a transpus inca in legislatia nationala Directiva europeana revizuita a serviciilor de plata (PSD2).  In plan politic, tara noastra risca infringement-ul. In plan de business, in absenta transpunerii PSD2 in legislatia romaneasca, pe teritoriul Romaniei vor putea opera doar jucatori externi, care sunt autorizati de alte state europene, inclusiv de BNR, pe baza pasaportarii licentei.

Desi BNR este pregatita sa autorizeze si operatorii locali (precum Finqware, Smartbill, ThinkOut, Orange Money, etc.), nu poate face nimic fara lege.

„Pentru un jucator local ca noi, neadoptarea legii pana la vacanta parlamentara  inseamna ca nu avem cum sa luam startul alaturi de alti jucatori straini. Din 14 septembrie 2019, bancile sunt obligate de directiva PSD2 sa isi deschida infrastructurile de date. Si o vor face, insa doar strainii vor putea sa intre in piata. Evident ca evaluam o plecare cu proiectul din tara, dar ni se pare absurd sa luam autorizare in Polonia sau Ungaria doar pentru ca Parlamentul Romaniei nu-si face treaba.”, spune Cosmin Cosma.

„Intreaga industrie de fintech locala este consternata, ca este practic omorata din fasa, pentru ca nu vom putea profita de oportunitatea de a implementa Open Banking in Romania.”

Subiectul va fi discutat in cadrul celei de-a doua editii a Open Banking Meet-up, eveniment va avea loc joi, 6 iunie 2019, intre orele 6:30 – 9:30 PM la TechHub Bucuresti.

Intrarea se face pe baza de inscriere si confirmare. Numarul de locuri este limitat.

Pentru a va rezerva un loc la acest eveniment, va puteti inscrie aici.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?