[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Open banking: Finqware invita la testarea platilor Account-to-Account printr-o donatie cu FinqLink. Pot fi initiate plati de la cele mai importante 15 banci din Romania, inclusiv Revolut.

8 ianuarie 2024

Finqware, o companie fintech europeană cu rădăcini în România, anunță lansarea variantei demo a soluției de plăți FinqLink și îi invită pe toți specialiștii în digital banking din România să testeze live plățile account2account.

Soluția poate fi accesată la acest link și permite efectuarea de donații între 10 și 900 RON către Fundația Metropolis, în cadrul campaniei „Strigăm Ajutor!” pentru construirea Clinicii de Psihiatrie Pediatrică „Prof. Dr. Alexandru Obregia„.

„Prin intermediul FinqLink, utilizatorii pot iniția plăți din cele mai importante 15 bănci din România, inclusiv Revolut, oferind oportunitatea de a experimenta diverse implementări live ale directivei de plăți revizuite (PSD2) care impune crearea unor canale de date de tip API pentru a facilita accesul cetățenilor europeni la serviciile bancare.” – potrivit comunicatului de presa.

Anul 2024 este considerat anul plăților de tip Account2Account. Suntem încântați să demonstrăm că piața bancară din România este pregătită să facă acest pas și să dezvolte soluții de plată moderne, bazate pe API-uri. Ne așteptăm ca platforma FinqLink, la care am lucrat intens în ultimele luni, să devină lider în ceea ce privește noul tip de plată de ultimă generație„, a declarat Cosmin Cosma, CEO al Finqware.

Campania de donații evidențiază capacitățile plăților A2A și oferă oportunitatea de a evalua gradul de conformitate și pregătire al sistemelor bancare în raport cu reglementările europene în vigoare. „Invităm toți colegii din industrie să testeze plățile open banking, oferindu-le astfel șansa de a experimenta această nouă formă de plată înaintea publicului general, susținând totodată o cauză importantă prin efectuarea unei donații„, a continuat Cosma.

„În cazul unor bănci, se observă că fluxurile de plată oferă o experiență superioară clienților față de alte forme de plată, cum ar fi cea cu cardul. Totuși, în cazul altor bănci, persistă „obstacole”, așa cum sunt ele definite de legislația bancară europeană, cum ar fi obligativitatea introducerii numelui de utilizator și a IBAN-ului înainte de accesarea autorizării plății in platforma bancara.” – se mai precizeaza in comunicat.

Majoritatea băncilor au depus eforturi pentru a crea o experiență utilă pentru clienții lor în ceea ce privește inițierea plăților prin open banking, iar noi suntem optimiști că și celelalte bănci, care nu au reușit încă, vor face acest lucru în scurt timp. Există o prioritate clară de reglementare la nivel local și european pentru a accelera adoptarea acestui tip de plăți„, a adăugat reprezentantul companiei.

Dincolo de reglementari, e vorba de a avea tot timpul clientul in mijlocul preocuparilor bancii. Până la urmă, acest tip de plată reprezintă o evoluție clară față de tehnologiile existente, iar atunci când o astfel de plată eșuează, consecința poate fi ca un client al băncii nu reușește să finalizeze plata unei facturi sau o donație către o cauză nobilă„, a concluzionat Cosmin Cosma.

Clipul campaniei “Strigam Ajutor!”

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?