[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Omer Tetik, CEO Banca Transilvania: „fintech-urile vor prelua serviciile de plati care nu mai sunt profitabile pentru banci”

19 iunie 2018

Prezent la Techsylvania, presedintele Bancii Transilvania – Omer Tetik, a acordat un interviu pe scena festivalului de tehnologie in care a vorbit despre competitia fintech-urilor, criptomonede si tehnologia blockchain, dar si despre planurile bancii legate de transformarea sa digitala.

„Coopetitia” fintech

Presedintele BT nu impartaseste ideea potrivit careia toate companiile, inclusiv bancile, ar trebui sa devina companii de tehnologie care vor recruta bancheri pentru a lucra in aceste companii..

„Bancile au misiunea lor proprie cu oameni care trebuie sa cunoasca tehnologie. Cand eram in Turcia, m-am alaturat departamentului de trezorerie si „dealing” al unei banci mari, care in acea perioada facea trecerea de la tranzactionarea pe telefon la sistemul de tranzactionare al Reuters. In cateva zile am devenit seful biroului de schimburi valutare, pentru ca tastam mai repede decat oricine altcineva.”, isi aminteste Tetik.

In opinia bancherului, competitia care vine din partea companiilor fintech este benefica pentru ca invata mult de la acestea cum sa faca procesele bancare mai eficiente: „ne face viata mult mai interesanta, altfel banking-ul ar deveni plictisitor”.

Tetik are convingerea ca „fintech-urile vor prelua afacerea serviciilor de plată, care nu mai sunt profitabile pentru bănci.”

In acest context, Banca Transilvania vrea sa devina „best early adopter”. „Ne uitam mereu in jur sa vedem ce fac ceilalti si incercam sa ne adaptam. Suntem in sectorul de servicii si tehnologia ne ajuta.”, mai precizeaza oficialul BT.

BT Pay

Tetik a vorbit si despre cum a luat nastere prima aplicatie de wallet lansata in ianuarie acest an, de catre o banca din Romania. S-a plecat la drum la mijlocul lunii ianuarie 2017 cand strategia a fost „sa mergem la numele mari, Google, Apple” pentru a lansa impreuna produsul. „Ei nu au fost interesati astfel ca ne-am intrebat de ce este nevoie pentru a-l dezvolta noi. Am contactat partenerii locali, Visa si MasterCard, pentru a ne sprijini. Initial a fost o ambitie, sa fim primii care lanseaza un astfel de produs in Romania.”

Dupa cateva teste, procesul in sine a devenit unul de invatare astfel incat au fost schimbate de cateva ori idea si design-ul. In fine, cand s-a ajuns la promovarea functionalitatilor aplicatiei, cel mai bun canal a fost chiar angajatii bancii.

„In timpul testelor de utilizare a fost un cosmar pentru auditul nostru intern intrucat toti angajatii bancii isi trimiteau bani unii altora pentru a testa sistemul si cei de la audit nu intelegeau ce se intampla. Promovarea reala incepe chiar de la echipa ta.”

La momentul interviului, BT Pay avea peste 140.000 de utilizatori, cifra care a depasit asteptarile managementului bancii.

Investim in blockchain

Tetik apreciaza ca este o mare confuzie in Romania, dar si in piete in general, intre blockchain si criptomonede. „Una este tehnologia, cealalta este produsul oferit sub aceasta tehnologie.”

„Personal, nu vad nicio valoare intr-o moneda care este tranzactionata doar de dragul de a fi tranzactionata. Incerc sa inteleg fenomenul si sunt interesat de ce se intampla. Ca fost broker care a tranzactionat valute, am vazut cum averi personale pot deveni averea nimanui intr-o perioada foarte scurta de timp.”

„Pe de alta parte, urmarim cu atentie blockchain. Este o tehnologie pentru viitorul apropiat insa nu este o tehnologie usor de adoptat. Nu o poti cumpara este un drum pe care il parcurgi ca sa ajungi sa o folosesti. De aceea investim, dar inca nu văd o utilizare largă a blockchain în următorii doi ani, mai ales în sistemul bancar.”, crede Tetik.

Lansarea noii platforme de online banking – „open banking friendly”

Intrebat despre planurile viitoare, Tetik a vorbit despre intentia bancii de a lansa un fond propriu de investitii prin subventii bancare, pentru a fi astfel mai prezenti in ecosistemul start-up-urilor.

De asemenea, CEO-ul BT a amintit si ca „vom continua sa imbunatatim BT Pay”.

Intr-o perioada de trei luni, banca va lansa noua noastra platforma de online banking, care „va fi mai mult un portal, un exemplu de „best practice” nu doar pentru Romania”.

„Platforma va adresa si PSD2 – directiva prin care bancile sunt fortate sa-si deschida portile catre terti (n.r. furnizori de servicii de plata) – pentru a imbunatati serviciile clientilor. La inceputul lunii septembrie vom invita clientii si partenerii BT sa viziteze app store, android store, si sa descarce noile aplicatii.”

Interviul integral aici:

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?