Netopia mobilpay a dezvoltat o aplicatie pentru Google Glass care permite plata cu mobilul. Chiar daca nu pot spune cu siguranta ca este o premiera mondiala, reprezentantii mobilpay declara ca sunt printre primii care au implementat acest lucru. In materie de inovatie, compania romaneasca a mai reusit sa aiba o integrare si intre ceasul de la Samsung si telefonul mobil.
Invitat in studioul ZF Live, Antonio Eram, CEO-ul Netopia Mobilpay, a precizat ca meniul ochelarilor se poate personaliza prin adaugarea de aplicatii, fiecare dintre ele fiind insotite de un cuvant cheie. In acest moment, “in meniul Google Glass exista comanda noastra “Pay with mobilpay”adaugata soft-ului Glass”, a declarat acesta.
Aplicatia dezvoltata pentru Google Glass se leaga la solutia de plata mobila Mobilpay MasterCard Wallet. Antonio Eram a facut o demonstratie in studiol ZF cumparand o sticla de vin dintr-o reclama printata in ziar.
Plata se initiaza in urma unei comenzi vocale de tipul “Ok Glass, buy this!”. Dupa ce comanda vocala a fost efectuata, aplicatia trimite un mesaj catre telefonul mobil de unde se confirma plata efectiva.
“Comanda este Ok Glass, plateste acest obiect. Noi avem un algoritm de identificare si pe baza lui putem sa impingem mesajul catre wallet iar aici facem plata. De exemplu ii spun: “Ok Glass, buy this” si imediat imi vine un “push message” pe telefon in care mi se spune ce anume vreau sa cumpar. Confirm si produsul este achizitionat. Multumesc, tocmai am cumparat un vin doar facand o poza in ziar.”, a descris Eram intregul proces de achizitie.
Demonstratia este cu siguranta o premiera nationala desi poate emite pretentii si la nivel continental.
“La acest moment nu stiu pe cineva care sa fi dezvoltat o aplicatie de plata care sa foloseasca Google Glass. Hai sa zicem ca suntem printre primii, ca de gandit s-au mai gandit si altii, care avem integrare intre Glass si wallet.”
Reprezentantul Netopia spune ca acelasi lucru poate fi facut si in alte medii. “Putem sa facem o plata din online in timp ce ma uit la un ecran sau ma uit la un afis pe strada or la televizor”.
Aplicatia nu a putut fi dezvoltata “sa stea toata in Glass” nu doar din cauza limitelor impuse de microprocesorul incorporat in rama ochelarilor dar si din motive de securitate. “Wallet-ul nostru are foarte multe functionalitati legate de securitate pe care procesorul ochelarilor nu este in masura sa le satisfaca.”
Deocamdata aplicatia “Este le nivel de experiment, dar functioneaza.” Eram nu crede ca va avea mare succes in Romania pentru simplul fapt ca nu sunt prea multi ochelari. “Dar speram ca aceasta situatie se va schimba.”, a adaugat sursa citata care estimeaza ca la nivel mondial sunt pana in 15.000 de utilizatori. Cel putin, pana in data de 15 aprilie a.c. cand Google a decis ca pe piata din SUA, numai pentru o zi, ochelarii sa poata fi achizitionati de oricine nu doar de catre dezvoltatorii de aplicatii.
Dincolo de posibilitatea de a folosi internetul de pe telefon pentru a permite plata cu Google Glass, facilitatile oferite de acesti ochelari sunt nenumarate si dintre cele mai neasteptate dar utile, in egala masura.
Astfel, cel care poarta Google Glass poate citi email-uri sau carti, poate asculta muzica pe youtube sau sa obtina o serie de informatii atunci cand alearga (legate de viteza, distante parcurse si trasee, etc.). Soferul care ii poarta, poate primi un semnal in timp ce acesta conduce, in momentul in care inclina capul catre fata sau ochiul i de inchide. De asemenea, turistul aflat in excursie in strainatate, poate obtine traducerea instantanee a unui semn doar privindu-l (tot in urma unei comenzi vocale) . Mai mult, ochelarii pot actiona si ca un ghid putand identifica traseul atunci cand trebuie sa ajungi undeva anume.
“Eu ii folosesc frecvent, de dimineata pana seara. Este informatie accesibila la nivelul ochilor, tot timpul. La un moment dat pierzi perceptia ca ai ceva pe nas. Singura lor problema este bateria – care tine doar o zi de folosire normala. Daca vrei sa filmezi, probabil ca nu-ti merge mai mult de 15 minute.”, potrivit lui Eram.
In ciuda tuturor acestor facilitati, managerul Mobilpay nu renunta la telefonul mobil.
“La telefonul mobil nu renunt pt ca ochelarii isi iau internetul prin telefon. Cand ajung la birou sau acasa se conecteaza direct la wifi. E mai interesant de utilizat prin telefon pentru ca asa ai si GPS (n.r. in ochelari nu este incorporat), poti sa introduci programe de plata, nu sunt chiar “stand alone”.”
Potrivit informatiilor oferite de Eram, prima pereche a cumparat-o in noiembrie anul trecut, costul unei perechi de ochelari – editie pentru dezvoltatorii de aplicatii – fiind de 1.500 USD. “Ochelarii sunt personalizati per utilizator si nu pot fi schimbati sau legati la alt cont.”
Banking 4.0 – „how was the experience for you”
„So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”
Many more interesting quotes in the video below: