[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Ocean Credit IFN a suspendat activitatea de creditare la solicitarea BNR, pana la remedierea cerintelor privind nivelurile fondurilor proprii. Dupa ce a facut un imprumut de la actionari si a vandut din active, compania spune ca situatia a fost rezolvata.

21 februarie 2023

„Intervenirea unor erori materiale de redactare a documentației specifice a condus la excluderea de către Banca Națională a României a fondurilor provenite din obligațiuni din categoria fondurilor proprii.” spune Radu Ciorbă, director General Ocean Credit IFN S.A.. În consecință, a fost dispusă suspendarea activității de emitere a creditelor noi până la remedierea deficiențelor constatate, „măsură cu care ne-am conformat de îndată”.

La data de 17 februarie a.c., Ocean Credit IFN S.A. a fost informata de BNR, prin Ordinul nr. 18/13.02.2023, de „suspendatrea activitatii de emitere a creditelor noi, începând cu data de 18.02.2023 și până la remedierea cerințelor privind nivelul fondurilor proprii ale Subscrisei” – se arata intr-un comunicat pe site-ul BVB.

Această măsură a fost dispusă în urma unui control tematic efectuat de către BNR în cursul anului 2022, care s-a concretizat prin Raportul de supraveghere nr. VI/1/647/16.01.2023.

Față de conținutul Raportului și al Ordinului anterior amintit, Radu Ciorba precizeaza următoarele:
Am întreprins toate măsurile necesare pentru remedierea aspectelor constatate iar la acest moment suntem în așteptarea reconfirmării din partea Băncii Naționale a României cu privire la reluarea activității de creditare.

Controlul tematic desfășurat în luna iulie 2022 a vizat conformarea Subscrisei cu legislația privind prevenirea spălării banilor, „aspect cu privire la care Banca Națională a României nu a constatat nereguli” – dupa cum precizeaza compania. Ulterior, în luna octombrie 2022, în urma solicitării Subscrisei în acest sens, Banca Națională a României a verificat modul de calcul și raportare a nivelului fondurilor proprii ale Subscrisei, în acest sens fiind emis Raportul de supraveghere nr. VI/1/647/16.01.2023.

În termen de 5 zile de la recepționarea Raportului menționat anterior, Ocean Credit a întocmit și comunicat către Banca Națională a României un plan pentru remedierea deficiențelor constatate, inclusiv cele referitoare la nivelul fondurilor proprii.

De precizat că Regulamentul Băncii Naționale a României nr. 20/2009 privind instituțiile financiare nebancare impune un nivel minim de fonduri proprii pe care instituțiile financiare nebancare trebuie să le dețină și, totodată, impune un set de criterii pentru calificarea anumitor fonduri ca fiind proprii instituției financiare nebancare.

Totodată, față de constatările Băncii Naționale a României, Ocean Credit a întreprins o serie de măsuri pentru ajustarea nivelului fondurilor proprii. Radu Ciorba explica:

„(i) am emis, la data de 01.02.2023, o hotărâre a adunării generale extraordinare a acționarilor prin care am remediat erorile materiale și aspectele care împiedicau încadrarea fondurilor provenite din obligațiuni în categoria fondurilor proprii Subscrisei – hotărârea a fost publicată pe pagina Bursei de Valori București și transmisă spre publicare în Monitorul Oficial al României,

(ii) am înregistrat un împrumut subordonat provenit de la acționarii companiei, în valoare de 1,4 milioane RON, cu data de 31.01.2023,

(iii) am înstrăinat un activ în valoare de 1,7 milioane RON, la data de 31.01.2023.

Ca urmare a măsurilor descrise anterior, nivelul expunerii agregate raportat la fondurile proprii ale
Ocean Credit, astfel cum acesta a fost determinat de către specialiștii companiei conform legislației aplicabile, „se situează sub pragul maxim permis de legislația aplicabilă instituțiilor financiare nebancare”.

Prin urmare, raportat la cele mai recente calcule contabile realizate, am reușit să asigurăm un nivel al fondurilor proprii corespunzător prevederilor legale, astfel încât deficiențele constatate de către Banca Națională a României au fost remediate.” – spune Ciorba.

Prin urmare, „suntem în așteptarea reconfirmării din partea Băncii Naționale a României cu privire la reluarea activității de creditare.” – a conchis managerul Ocean Credit.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?