[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

O cafenea din Bucuresti este primul comerciant din Romania care permite plata cu un „selfie” folosind un iPad. Solutia a fost testata cu succes si pe POS-urile Smart Android 7, terminale aflate in faza de pilot la BT.

3 februarie 2020

Startup-ul romanesc care si-a facut intrarea pe zona de plati electronice realizate cu mijloace biometrice, in acest caz prin recunoastere faciala, se numeste PaybyFace si este fondat de catre Mihai Draghici.

La inceputul acestui an a inceput implementarea, iar prima locatie in care a finalizat procesul este cafeneaua-gelaterie Creamier din Bucuresti. Procesul de implementare consta in instalarea unui iPad in locatie, prin intermediul caruia se face recunoasterea faciala a clientului. Platile sunt procesate de catre EuPlatesc.

Iata un scurt videoclip postat chiar de catre Mihai Draghici:

Pentru si mai multe detalii urmariti schema fluxului de plata din imaginile de mai jos.

PayBYFace „new customer” journey with technical workflow

PayByFace „existing customer” journey at Point of Purchase

Utilizatorul isi poate deschide contul online, pe site-ul startup-ului, sau prin intermediul aplicatiei disponibile momentan doar pentru telefoanele iOS. Fluxul de inregistrare este asemanator cu cel al startup-urilor FinTech Revolut sau Monese, constand in realizarea unui selfie, incarcarea unui act de identitate, setarea unui PIN si confirmarea prin e-mail. Odata realizat procesul de inregistrare, Mihai spune ca poti lasa telefonul si portofelul acasa.

Conform explicatiilor oferite de acesta pentru wall-street.ro, cei care doresc sa plateasca cu PaybyFace in locatiile care permit aceasta metoda trebuie sa introduca in tableta suma, PIN-ul si sa faca un selfie.

Draghici precizeaza ca este in discutii in acest moment cu mai multe business-uri din diverse sectoare si are pregatite 50 de tablete pe care sa le instaleze in Bucuresti intr-o prima etapa cu ajutorul unui partener.

In modelul de business al startup-ului este si o componenta de advertising, respectiv rularea reclamelor pe tablete in momentele in care nu sunt procesate platile.

De asemenea, pentru plati biometrice vor fi testate si terminalele POS smart Android, din generatia NexGo N5, furnizate de TxD IT Solutions. Terminalul este in fapt o platforma pe care rezida mai mult aplicatii (furnizate de „3rd party”), cu multiple functionalitati, precum Ebriza.

Reprezentantii companiei spun ca si solutia PayByFace, dezvoltata pentru terminalele smart android impreuna cu TxD IT Solutions, a fost deja instalata si „merge foarte bine”.

„Solutia devine astfel mult mai simpla, facila, accesibila, si mai eficienta, totul cu o reducere mare de costuri.”

Detalii in videoclipul de mai jos:

De altfel, 20 de terminale smart android oferite de TxD IT Solutions sunt intr-o faza pilot la Banca Transilvania din iulie 2019, prima tranzactie cu un terminal smart android in Romania fiind realizata la festivalul Electric Castle. Daca banca va opta pentru achizitionarea acestui tip de terminal, in curand am putea plati cu un „selfie” la comerciantii BT.

Revenind la PayByFace, compania este prezenta si in afara Romaniei, avand parteneriate cu firme care urmeaza sa implementeze solutia in Africa, Franta, India, Irlanda, Spania, Suedia, Elvetia, Anglia si Brazilia.

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?