Numerarul in circulatie se apropie vertiginos de 20% din masa monetara, in ciuda adoptiei pe scara larga a platilor prin card

29 iunie 2020

Numerarul in circulatie nu mai reprezinta 14,4% din total masei de bani ca la sfarsit de 2013, ci a crescut la 18,54% in mai 2020. In sase ani s-au debancarizat peste patru procente din masa monetara, scrie finzoom.ro.

Degeaba a facut ANAF prapad printre comercianti ca sa elibereze bon fiscal, s-au organizat tombole pentru cei care-l cer si s-au limitat platile cash, fiindca s-a actionat prea putin asupra cauzei: supraindatorarea populatiei.


Adica, dupa ce romanii – suprafiscalizati in plina criza – au epuizat facilitatile de creditare pe card (overdraft sau linii revolving), s-au adresat economiei subterane ce le oferea discount-uri mai mari. „Iata unul dintre motivele pentru care se majoreaza numerarul in afara bancilor.”, mai scrie publicatia.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Gabriela Nistor – director general adjunct BT

Tendinţele pe care le-am remarcat înainte de începerea pandemiei s-au accelerat pe perioada stării de urgenţă. Am văzut acest lucru ca o oportunitate, un tipping point pentru bancă. Post-pandemie nu avem cum sa ne întoarcem la comportamentul financiar pe care îl aveam până în februarie a.c. Relaţia românilor cu online-ul s-a schimbat. In plus, cardul fizic se va dematerializa. Vom asista la o scădere a cererii pentru cardurile fizice, respectiv la o creştere a preferinţei pentru componenta digitală a acestora.”

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?