[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Numerarul aflat in circulatie bate inca un record – efect al economiei nefiscalizate sau slaba penetrare a serviciilor bancare?

28 iulie 2015

Numerarul aflat în circulatie a crescut de trei ori din 2007 si pana in prezent. Chiar daca s-au atins noi maxime istorice, ritmul anual de crestere nu mai este in intervalul 30%-50% cat s-a inregistrat in perioada 2004-2007, cand creditarea „duduia”.

Cash-ul existent in economie a crescut cu 6 miliarde de lei in ultimul an si cu 300 de milioane de lei in luna iunie. Numerarul aflat in circulatie a urcat luna trecuta la un varf istoric de 42,3 mld. lei (echivalentul a 9,5 mld. euro), in crestere cu 18% fata de aceeasi perioada a anului trecut, acesta fiind cel mai mare avans din ultimii trei ani, potrivit datelor BNR.

Specialistii explica aceasta crestere prin factul ca economia continua sa fie nefiscalizata, educatia financiara este precara iar penetrarea serviciilor bancare este redusa.

„Utilizarea larga a numerarului poate reflecta lipsa de educatie financiara si gradul redus de penetrare a serviciilor bancare. Tarile in care utilizarea cash-ului este ridicata au de obicei si o economie nefiscalizata semnificativa. Luna iunie marcheaza si o crestere sezoniera a numerarului specifica perioadei de concedii“, a explicat Ciprian Dascalu, economistul-sef al ING Bank, citat de ZF.

numerarul in circulatie record istoric

Sursa: Ziarul Financiar

Cash-ul existent in economie este mai greu de controlat comparativ cu platile in mediul electronic si de aceea contribuie in mod direct la dezvoltarea economiei subterane. In 2013, evaziunea fiscala era estimata la 15% din Produsul Intern Brut (PIB), respectiv 95 mld. lei (echivalentul a 21 mld. euro), potrivit unui raport al Consiliului Fiscal, institutie care monitorizeaza politica fiscala a guvernului.

Noutăți

Happy New Year 2025!

Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?