Numerarul aflat in circulatie in afara sistemului bancar a ajuns la finele lunii iulie la 43,2 miliarde de lei (10 mld. euro) si a facut practic cel mai mare salt inregistrat pana in prezent in acest an, fiind in crestere cu un miliard de lei fata de nivelul atins in luna precedenta. In acest moment, numerarul din circulatie depaseste valoarea sumelor tranzactionate intr-un an de romani pe carduri, fiind serios alimentat de retragerile de numerar de la bancomate. In prima jumatate a acestui an, valoarea retragerilor de la ATM-uri s-a ridicat la 61,0 mld. lei (13,7 mld. euro).
Comparativ cu valoarea din iulie 2014, nivelul banilor existenti in economie este cu 18% mai mare, respectiv 7 miliarde de lei. Singura scadere pe care cash-ul din economie a avut-o in acest an a fost in martie, cand a scazut cu 700 mil. lei fata de nivelul atins in luna precedenta.
Numerarul aflat in circulatie a crescut cu doua cifre in ultimii zece ani, cu doar cateva exceptii in perioada de criza, astfel ca fata de nivelul atins in 2005 numerarul aflat in circulatie este de sase ori mai mare. Cele mai mari cresteri anuale s-au inregistrat intre anii 2004 si 2007, perioada de boom a creditarii, cand si activitatea de creditare crestea spectaculos, potrivit ZF. Cash-ul din economie urca atunci cu 30-50% anual. Spre exemplu, creditarea a urcat cu 60% la finele anului 2007 fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Cash-ul existent in economie este mai greu de controlat comparativ cu platile in mediul electronic si de aceea contribuie in mod direct la dezvoltarea economiei subterane. In 2013, evaziunea fiscala era estimata la 15% din Produsul Intern Brut (PIB), respectiv 95 mld. lei (echivalentul a 21 mld. euro), potrivit unui raport al Consiliului Fiscal, institutie care monitorizeaza politica fiscala a guvernului.
Banking 4.0 – „how was the experience for you”
„So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”
Many more interesting quotes in the video below: