[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Numarul persoanelor fizice cu un credit bancar de cel putin 20.000 lei este la nivelul din iunie 2008

14 august 2012

14 august, 2012 – Dupa trei ani si jumatate in care portofoliul debitorilor, persoane fizice, al institutiilor de credit a crescut de peste opt ori, au urmat trei ani si jumatate de stagnare, potrivit datelor BNR. Astfel, numarul debitorilor persoane fizice era de 118.600 in iunie 2005 si a crescut pana la peste 920.000 in decembrie 2008 pentru ca in iunie 2012 sa scada la 854.000.

Faptul ca portofoliul de clienti persoane fizice a „inghetat” in ultimii patru ani nu este tocmai o veste proasta in conditii de criza, denota faptul ca reusesti sa-ti pastrezi macar clientii. Totusi, in aceeasi perioada, numarul debitorilor cu restante s-a dublat ajungand la 25%. Ponderea era de numai 5,5% in decembrie 2005 si de 13% in decembrie 2008, ceea ce indica o dublare a ponderii debitorilor restantieri la trei ani si un risc pe care bancile si l-au asumat fiind constiente de tendinta.

Sursa: Centrala Riscului de Credit (BNR)

Situatia IFN-urilor este si mai negativa, portofoliul de clienti persoane fizice reducandu-se cu aproape 28% din decembrie 2009. Aspectul pozitiv este ca in aceasta perioada, IFN-urile au reusit sa-si diminueze si numarul debitorilor cu restante. Cu toate acestea, pe fondul contractiei portofoliului total de clienti, ponderea debitorilor restanti a ramas constanta in jurul valorii de 22,5%.

Sursa: Centrala Riscului de Credit (BNR)

In privinta debitorilor persoane juridice datele raportate de banci la Centrala Riscului de Credit releva faptul ca, la 31 iunie 2012, o treime din cele 96.400  de companii debitoare inregistrau restante la rambursare. Cel mai dificil moment a fost inregistrat in a doua jumatate a anului 2009, cand numarul clientilor persoane juridice se diminua cu 36% in numai sase luni iar patru din 10 debitori aveau probleme la rambursarea creditelor. Datele actuale releva faptul ca situatia este aproape identica cu cea inregistrata in urma cu doi ani insa, dupa primele 6 luni din 2012, se manifesta o usoara tendinta de crestere a neperformantei in conditiile in care portofoliul ramane relativ constant.

Sursa: Centrala Riscului de Credit (BNR)

Centrala Riscului de Credit centralizeaza creditele acordate si angajamente asumate de institutiile de credit si IFN-uri. Aceste credite si angajamente se refera la expunerea fata de un singur debitor, expunere egala sau mai mare de 20 000 lei si reprezinta 90,9% din valoarea creditelor acordate si a angajamentelor asumate de catre sistemul bancar, conform datelor Centralei Riscului de Credit la 31 decembrie 2011.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?