Numarul instrumentelor de plata de debit refuzate la plata este la minimul ultimilor 10 ani

23 decembrie 2014

Cecurile, cambiile si biletele la ordin refuzate la plata de catre banci in luna noiembrie a fost de 9.636, minimul istoric al ultimilor 10 ani. O valoare mai mica a numarului de refuzuri se inregistra in septembrie 2004, respectiv 9.087. Daca luam in calcul doar luna noiembrie, se constata ca instrumentele de plata refuzate la plata a scazut constant de la peste 41.000 in 2009.

Evolutia a fost exact inversa din punct de vedere al valorii medii per instrument de debit refuzat la plata, care a crescut de opt ori in ultimii sapte ani. Ingrijorator este ca media s-a dublat în 2014 fata de 2013, ajungand la 84 mii RON.

In luna noiembrie 2014, valoarea refuzurilor a fost de 807 mil. RON, în crestere cu 55% fata de aceeasi perioada din 2013 (tabel). Platile respective au fost refuzate pentru ca bancherii nu au gasit (suficiente) lichiditati în conturile clientilor care au initiat platile.

Refuzurile la plata au devenit un fenomen larg raspandit in perioada de criza, cand au existat mai multe varfuri lunare cu plati neonorate de peste un miliard de lei, acesta fiind un efect al scaderii veniturilor companiilor şi al cresterii numarului de firme ajunse în insolventa.

Maximul istoric lunar al refuzurilor la plata pe instrumente de debit a fost de 1.168,2 mil. RON, inregistrat in mai 2013. Anul 2014 a avut un varf apropiat de acest maxim, valoarea refuzurilor din luna iulie fiind de 1.049 mil. RON. Cu alte cuvinte, economia nu s-a indepartat inca de zona periculoasa, fiind inca mari probleme la plata generate de un „cash flow” deficitar in randul companiilor.

Este adevarat ca se dau mai puține „tepe”, dar de valori mult mai mari. Practic media valorica a unui bilet la ordin – care reprezinta in prezent 94% din numarul total al refuzurilor la plata – a fost de 86,7 mii lei in noiembrie 2014, fata de 17,0 mii lei in noiembrie 2008.

Total refuzuri la plata cu instrumente de debit* in luna noiembrie – date BNR
tabel refuzuri la plata BNR 2014

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Nic Marius Balaceanu – Founder & CEO Lendrise

„For more than a week now, ScoreRise enrolls daily hundreds of users through an innovative facial recognition interface. Enrollment takes less than a minute and it does not require presence of a human operator or video recording. And, of course, it stays fully GDPR compliant with help from Reff & Associates and Deloitte Romania.”

Sondaj
Romania este ultima tara membra UE care nu a transpus in legislatia romaneasca Directiva europeana revizuita a serviciilor de plata (PSD2). Cand credeti ca se va intampla totusi acest lucru?
48 votes · 48 answers
Voteaza
NoCash