De la 3,83% in decembrie 2020, rata creditelor neperformante a scazut continuu pana la 2,37% in decembrie 2023. Anul 2024 a consemnat insa reluarea tendintei de crestere astfel ca la finele lunii aprilie a.c., rata creditelor neperformante era de 2,41%.
Din datele centralizate de BNR, reiese ca in timp ce neperformanta creste, creste si numarul debitorilor in sistemul bancar, care inregistreaza noi maxime istorice. Doar in primele patru luni din acest an, s-a consemnat o crestere a debitorilor (persoane fizice si persoane juridice) cu peste 56.000, pana la aproximativ 1,77 mil.
Numarul debitorilor persoane fizice cu restante la plata mai mari de 30 de zile este de peste 494.000 la finele lunii aprilie, in crestere constanta de la peste 481.000 in octombrie 2023. Practic, unul din 4 debitori este cu cel putin o luna in urma cu plata ratelor.
*) se refera la expunerea faţă de un singur debitor, expunere egală sau mai mare de 20 000 lei.
**) Persoane declarante sunt instituțiile de credit, instituțiile financiare nebancare înscrise în Registrul special (IFN), instituţiile emitente de monedă electronică care înregistrează un nivel semnificativ al activităţii de creditare (IEME) şi instituţiile de plată care înregistrează un nivel semnificativ al activităţii de creditare (IP).
Banking 4.0 – „how was the experience for you”
„So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”
Many more interesting quotes in the video below: