[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Numarul de plati pe cardurile de debit a crescut de 3 ori fata de 2008

20 februarie 2014

Chiar daca unul din cinci carduri continua sa fie inactiv, sistemul bancar a incheiat anul 2013 cu noi recorduri istorice in privinta gradului de tranzactionare.

In materie de plati s-au efectuat aproximativ 190 mil. de tranzactii, in crestere cu aproape 19% fata de 2012. Aceasta inseamna ca, in fiecare zi, s-a tranzactionat in medie cu 81.000 mai multe tranzactii astfel incat, in cursul anului 2013, media zilnica a tranzactiilor de plati a ajuns la 514.000.

Dupa cum se observa in graficul de mai jos, “locomotiva” cresterii este cardul de debit, care a generat 156 mil. tranzactii, de trei ori mai mult fata de 2008 cand portofoliul de carduri de debit era cu numai 10% mai mic (10.8 mil. carduri fata de 11.9 mil. in prezent).

grafic nr tranzactii plati 2013 BNR

Sursa: BNR

Din perspectiva volumelor, in 2013 s-au facut plati pe card de aproximativ 6,3 mld. Euro, cu peste 815 mil. Euro mai mult fata de anul precedent. Adica un plus de 2 mil. de Euro in fiecare zi.

Raportat la numarul de carduri, mediile anuale in materie de plati sunt de 13 tranzactii si o valoare cumulata de 436 Euro pentru cardurile de debit. In privinta cardurilor de credit, pe fiecare produs s-au efectuat, in medie, 14 tranzactii in valoare cumulata de 480 Euro.

grafic val tranzactii plati BNR 2013

Sursa: BNR

Prin urmare, din punct de vedere statistic, comportamentul romanilor in utilizarea cardurilor pentru plati, indiferent daca vorbim de carduri de credit sau de debit, este relativ asemanator.

De asemenea, chiar daca in medie avem putin peste o tranzactie pe luna efectuata la comercianti, media valorica a unei tranzactii a coborat sub 35 de Euro, ceea ce arata ca se plateste prin card pentru cheltuieli curente.

Daca posesorii ar utiliza toate cardurile valide pe care le detin in portofel, bancare sau nebancare, plecand de la mediile anuale per card de mai sus, rezulta ca piata are in acest moment un potential teoretic de peste 36 mil. tranzactii comerciale care ar putea genera volume de aproximativ 100 mil. Euro. Potrivit datelor BNR, 2,8 mil. de carduri nu au generat nicio tranzactie in 2013.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?