Numarul de plati a depasit numarul de retrageri cu cardul si in Republica Moldova. Ponderea cardurilor inactive in total portofoliu carduri este insa de 40%

12 iunie 2020

Republica Moldova are peste doua milioane de carduri în circulaţie, dintre care 1,2 milioane sunt active, în sensul că s-a efectuat cel puţin o operaţiune de plată pe parcursul unui trimestru, a declarat Cristian Onica, specialist principal al Departamentului Sisteme de Plăţi a Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), potrivit Agerpres.

În Republica Moldova sunt 11 bănci licenţiate care prestează servicii de plată şi servicii specifice băncilor şi sapte prestatori de servicii de plată nebancare.


În ultima perioadă se observă o creştere destul de substanţială a tranzacţiilor de plată cu cardul. Din păcate, ca valoare, aceasta încă nu a reuşit să întreacă retragerile de numerar. În schimb, numărul de operaţiuni, respectiv numărul de achitări cu cardul, a depăşit numărul de retrageri de numerar.„, a mai spus Cristian Onica.

In 2018, în Republica Moldova, s-au efectuat plăţi cu cardul de peste 12 miliarde de lei. În 2019 s-a înregistrat o creştere de 40% faţă de anul anterior, ajungându-se la un volum total de plăţi de peste 17 miliarde de lei.

Dacă vorbim de reţeaua de acceptare, avem un număr total de POS-uri de peste 22.000 dintre care, din păcate, doar 406 sunt terminale virtuale. Republica Moldova are aproximativ opt terminale la 1.000 de locuitori, în timp ce media Uniunii Europene este de circa 30 de terminale la 1.000 de locuitori„, a mai spus Cristian Onica, care a adăugat că tot mai mulţi comercianţi apelează la bănci pentru soluţii de acceptare şi îşi instalează terminale.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Gabriela Nistor – director general adjunct BT

Tendinţele pe care le-am remarcat înainte de începerea pandemiei s-au accelerat pe perioada stării de urgenţă. Am văzut acest lucru ca o oportunitate, un tipping point pentru bancă. Post-pandemie nu avem cum sa ne întoarcem la comportamentul financiar pe care îl aveam până în februarie a.c. Relaţia românilor cu online-ul s-a schimbat. In plus, cardul fizic se va dematerializa. Vom asista la o scădere a cererii pentru cardurile fizice, respectiv la o creştere a preferinţei pentru componenta digitală a acestora.”

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale in 2020?