Numarul de carduri valide aflate in circulatie a egalat numarul populatiei: 18,2 mil. Unul din cinci carduri este inactiv.

2 martie 2020

Anul 2019 s-a incheiat cu peste 18,2 mil. de carduri in circulatie, potrivit datelor centralizate de BNR. In continuare, aproximativ 4 mil. de carduri (21,8% din total portofoliu) sunt inactive si nu genereaza tranzactii.

Din total carduri valide, aflate in circulatie, peste 3 mil. unitati sunt carduri de credit. Este pentru prima oara cand portofoliul de carduri de credit depaseste acest prag.


Portofoliul cardurilor de debit s-a marit cu aproape 2,8 mil. de unitati in ultimii patru ani. Cea mai buna perioada s-a inregistrat in 2018, cand portofoliul a crescut cu aproape un milion de carduri (935.000). In 2019, cresterea pe sold a reprezentat doar 70% din cresterea inregistrata in anul precedent.
Portofoliul de carduri de credit a crescut, pe sold, cu aproximativ 128.000 de unitati. Programele co-branded au jucat un rol foarte important. De ex. BCR a raportat emiterea a peste 26.200 carduri de credit in parteneriat cu retailer-ul IKEA.
In 2019, la fiecare cinci carduri de debit s-a emis un card de credit.

Infrastructura de acceptare

Reteaua de terminale din Romania, in care pot fi utilizate cardurile emise local sau international se ridica la peste 240.000 de unitati, dintre care 10.531 ATM-uri si 229.520 POS-uri.

Evolutia retelei din ultimii patru ani se observa in graficele de mai jos, cu scadere continua pentru ATM-uri si crestere exponentiala pe POS-uri.

Reteaua de ATM-uri a scazut continuu, pierzand aproape 1000 de terminale in ultimii patru ani.
Reteaua de POS-uri s-a marit cu peste 85.000 de terminale in ultimii patru ani.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Gabriela Nistor – director general adjunct BT

Tendinţele pe care le-am remarcat înainte de începerea pandemiei s-au accelerat pe perioada stării de urgenţă. Am văzut acest lucru ca o oportunitate, un tipping point pentru bancă. Post-pandemie nu avem cum sa ne întoarcem la comportamentul financiar pe care îl aveam până în februarie a.c. Relaţia românilor cu online-ul s-a schimbat. In plus, cardul fizic se va dematerializa. Vom asista la o scădere a cererii pentru cardurile fizice, respectiv la o creştere a preferinţei pentru componenta digitală a acestora.”

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale in 2020?