[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Noul proiect pilot „de la cash la card” anuntat de UBER starneste furia COTAR care reafirma ca „serviciul de ride sharing nu exista legal”

14 septembrie 2017

Proiectul pilot „De la CASH la CARD” anuntat de Uber in parteneriat cu BCR, pe carduri prepaid emise sub licenta Visa, va fi disponibil pentru un număr limitat de utilizatori UBER. Numerar sau digital, toate tranzacțiile pe platforma UBER rămân în continuare pe deplin transparente și fiscalizate, spun reprezentanții UBER.

„Toate tranzacțiile cu numerar vor fi înregistrate digital și vor fi contabilizate, iar utilizatorii vor primi chitanța pe email, după fiecare călătorie, și vor putea descărca factura fiscală din contul lor online de utilizator ca și până acum”, se menționează în comunicat.

Prin acest proiect, toți utilizatorii din cadrul acestui pilot vor avea opțiunea de a plăti cu numerar sau card. Pentru ceilalți, cardul rămâne singura opțiune de plată. Pentru a plăti cu cash, utilizatorul va selecta opțiunea „Numerar” atunci când solicită o cursă, iar plata pentru o cursă poate fi făcută fie integral cash, fie integral cu cardul.

UBER vine cu aceste precizări legate de proiectul pilot după ce Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) a anunțat, printr-un comunicat de presă, că solicită Agenției Naționale pentru Administrare Fiscală (ANAF) să verifice modul în care cei care fac transport de persoane în spatele aplicației UBER încasează bani de la clienți.

„Suntem surprinși să constatăm că firma UBER își face publicitate cu anunțul introducerii plății cash pentru serviciile de transport persoane. Serviciul autointitulat de ride-sharing UBER — autointitulat pentru că ride-sharing nu există, din punct de vedere legal, în România — va introduce, începând de astăzi, un proiect pilot prin care o parte dintre clienții companiei vor avea posiblitatea de a plăti și cash cursele, primind, totodată, și posiblitatea de a primi curse gratuit, atunci când fac trecerea către card(…) Vrem să știm cum reușesc aceste firme să funcționeze și să încaseze bani fără autorizații și fără să respecte legile românești. Vrem să înțelegem dacă se face lobby pentru ca aceste firme să fie protejate și cine sunt persoanele implicate în această activitate de lobby”, se menționează în comunicat.

Conform sursei citate, COTAR mai solicită autorităților măsuri de stopare a acestor activități ilicite de transport, în vederea creării unui cadru concurențial real și asigurarea predictibilității necesare investițiilor, transportatorii precizând că dacă autoritățile nu vor acționa asupra evaziunii fiscale și transportului neautorizat, aceștia vor recurge la toate modalitățile de protest legale.

În comunicat se spune că firma de transport UBER a făcut un anunț privind încasarea banilor cash de la persoanele pe care le transportă, în pofida faptului că UBER nu deține o autorizație pentru funcționarea unui dispecerat, așa cum prevede legea taximetriei, dar nici pentru aparatele de taxare conform legii în vigoare.

Totodată, Confederația de Transportatori dorește să știe cum astfel de firme funcționează și încasează bani, fără autorizații și fără să respecte legile românești.

„Vrem să înțelegem dacă se face lobby pentru ca aceste firme să fie protejate și cine sunt persoanele implicate în această activitate de lobby. Salutăm controalele făcute în trafic de ANAF, de Poliția Rutieră sau de Poliția Locală și alte instituții abilitate ale statului, dar le cerem autorităților să facă aceste controale și la firmele neautorizate, care fac transport ilegal și încasează bani fără a avea o bază legală, nu doar la transportatorii autorizați, așa cum s-a întâmplat până acum”, mai spune COTAR.

Sursa: Agerpres

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?