Noul cod fiscal prevede acordarea unor facilitati fiscale la platile electronice prin card in sectoarele afectate de economia subterana

1 aprilie 2015

Dupa 12 ani în care a  fost modificat de 150 de ori, apa­ritia unei variante rescrise a Codului fiscal devenise obli­gatorie. Proiectele de mo­dificare a Codului fiscal şi a celui de procedura fiscala, elaborate la nivelul Executivului, clarifica aspecte tehnice, care erau insuficient sau deloc reglementate de legislatia in vigoare, ce tin de incurajarea platilor electronice la nivelul economiei.

Executivul a propus o serie de facilitati fiscale care pleaca de la premisa ca utilizarea cardului bancar pentru achiziționarea de bunuri si servicii de catre populatie poate conduce la o crestere a gradului de fiscalizare a cifrei de afaceri, prin reflectarea automata a tranzactiilor in situatiile financiare ale companiei, determinand, astfel, o reducere a decalajului de TVA.

Sectoarele de activitate unde decalajul TVA (diferența dintre veniturile din TVA colectate la bugetul de stat si si nivelul teoretic al TVA; inclusiv economia informala) este semnificativ mai ridicat fata de media nationala (89% vs. 44%) se refera la: hoteluri (98%), restaurante (81%), jocuri de noroc si pariuri (97%), activitați sportive, recreative si distractive (95%), activitați asociative diverse (92%), reparații calculatoare, articole personale de uz gospodaresc (56%) si alte activitați de servicii (spalare si curațare imbracaminte, coafura, servicii de infrumusetare etc.) – (89%).

Masura pe termen mediu propusa de Executiv este cresterea nivelului de colectare a TVA prin acordarea unor stimulente fiscale pentru plațile cu cardul efectuate in anumite sectoare economice, ‘campioane’ la evaziune fiscala. Concret se doreste introducerea unor facilitati fiscale sub forma reducerii cu 5 p.p. a cotei TVA la plațile efectuate cu cardul in sectoarele in care evaziunea fiscala are un impact major.

Potivit unor surse guvernamentale, in paralel cu introducerea acestei masuri, se intenționeaza demararea unei campanii de informare publica pentru promovarea acestei masuri in randul populatiei.

Nota editoriala
Desi reflecta o nevoie a economiei romanesti, stirea de mai sus este doar o pacaleala de 1 aprilie.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Jan Schildbach – Analyst Deutsche Bank


„Though Libra has met with fierce resistance from central banks and supervisory authorities and might never see the light of day, in many other cases tech firms (both start-ups and established big players) have successfully captured bits and pieces of universal banks’ traditional value chain. This trend may only intensify in the coming years. In this environment, European banks remain squeezed.”

Sondaj
In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale in 2020?
NoCash