Adoptata inca din iunie 2003 de catre Parlamentul Romaniei, Legea 250 privind introducerea sistemelor moderne de plata nu are nici in prezent norme de aplicare desi prevedea un termen de 90 de zile pentru publicarea lor.
La art. 1 al legii se arata ca „Agentii economici furnizori de servicii de utilitate publica, precum si institutiile publice care incaseaza impozite, taxe, amenzi, dobanzi, penalitati de intarziere, penalitati si alte obligatii de plata si care isi desfasoara activitatea in municipii si orase pot accepta incasari si prin intermediul cardurilor de debit si al cardurilor de credit”.
De asemenea, in acelasi articol se mai precizeaza ca “Incepand cu data de 1 iulie 2003, persoanele juridice care desfasoara activitati de comert cu amanuntul si realizeaza anual o cifra de afaceri mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 100.000 euro vor accepta ca mijloc de plata si cardurile de debit, si cardurile de credit.”
In conditiile in care Guvernul se confrunta cu probleme serioase legate de obtinerea de venituri la bugetul statului, aplicarea Legii 250/2003 nu poate decat sa contribuie la cresterea gradului de transparenta fiscala si diminuarea economiei subterane. In cel mai rau caz, bugetul statului ar obtine o sursa suplimentara de venit – deloc controversata – prin aplicarea amenzilor in cazul nerespectarii legii.
Anul trecut, 630 de mii de companii erau înregistrate ca plătitoare de impozit pe profit. 70% dintre acestea isi desfasoara activitatea in comertul cu ridicata si amanuntul. Infrastructura de acceptare la plata a cardurilor la comercianti numara (la 31 decembrie 2009) doar 98.500 de terminale POS.
Acte normative integrale:
Banking 4.0 – „how was the experience for you”
„So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”
Many more interesting quotes in the video below: