Potrivit statisticilor, nivelul total de frauda din Romania este de 0,004%, de aproape 10 ori mai mic decat media Uniunii Europene. Din nivelul total de frauda in Romania, cea mai mare parte are loc in mediul online – 70% in Romania vs. 66% media UE ca pondere a fraudei CNP din frauda totala pe carduri. Numarul de fraude raportat la 1.000 locuitori este de 0,06 – in timp ce media la nivel european este de 18,5.
Romania este un exemplu de bune practici in acest domeniu si ar trebui sa vorbim mai mult despre acest lucru, considera Cosmin Vladimirescu, general manager al MasterCard Romania.
„Frauda nu este un fenomen in Romania. Suntem la polul opus si putem sa spunem ca suntem un exemplu de best practice. Extrem de putinele fraude inregistrate vin de pe Internet, dar asta nu inseamna ca sunt bani pierduti de romani. Sunt tranzactii disputate si ulterior banii sunt recuperati de catre bancile emitente si returnati posesorilor de card.”, a declarat Cosmin Vladimirescu, in cadrul emisiunii Profesionistii in Banking.
Intrebat despre ce le poate spune posesorilor de card contactless care cred ca le pot fi furati banii de pe card prin simpla atingere a portofelului cu un cititor mobil, Vladimirescu a precizat ca acest lucru „este aproape imposibil de imaginat”.
Un cititor de card (terminal POS) poate accepta o plata cu cardul doar atunci cand este activ, si anume conectat la sistemele unei banci acceptatoare. Conectarea la sistemele bancilor poate fi realizata doar de o companie, dupa ce aceasta a trecut prin filtrele de verificare si dupa ce a semnat un contract cu banca acceptatoare.
Astfel, orice tranzactie efectuata cu un terminal POS este asociata unui comerciant si poate fi urmarita catre contul bancar deschis la banca acceptatoare. Pentru a preveni aparitia fraudelor, exista multiple protocoale de securitate asociate platilor cu cardul, orice tranzactie fiind monitorizata de sistemele si procedurile institutiilor bancare.
Vladimirescu a mai precizat ca nivelul de securitate este acelasi indiferent daca vorbim de un card de masa, un card de debit sau unul de credit.
Sursa: wall-street.ro
Banking 4.0 – „how was the experience for you”
„So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”
Many more interesting quotes in the video below: