[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Nicolae Cinteza, sef supraveghere BNR: „Daca nu tinem cont de context, riscam sa distribuim un profit inexistent”

11 august 2020

Cu doar câteva zile înainte de a pune punct activităţii în fruntea Direcţiei de Supraveghere din cadrul BNR, Revista Piata Financara a luat un interviu celui care a creat şi a condus acest departament încă de la înfiinţare: Nicolae Cinteză. In continuare prezentam cateva secvente din acest interviu:

Mai sunt posibile vânzări sau fuziuni de bănci în această perioadă tulbure? „Este posibil, şi chiar în acest an. Există interes din ambele părţi – vânzător şi cumpărători – şi e posibil ca până la finele anului să asistăm la vânzarea unei bănci medii. De asemenea, sunt discuţii şi e posibil să se vândă şi una dintre băncile mici „.

„Deocamdată lucrurile arată bine pentru bănci. Indicatorii individuali şi sistemici sunt la cote mulţumitoare. Însă, nimic din ceea ce se întâmplă astăzi nu garantează că nu vor apare probleme în anul 2021. Ba din contră!” spune Nicolae Cinteză.

De unde ar putea apărea probleme?

„Nu trebuie să uităm faptul că toate aceste dobânzi amânate la plată se vor reflecta în contabilitate. Ele vor fi înregistrate ca venituri. Dar vorbim de nişte venituri doar pe hârtie, neîncasate. Dintre acestea, o parte e posibil să nu se mai încaseze, din diferite motive. Iar dacă se va întâmpla aşa ceva, veniturile contabile devin provizioane, pierderi, etc. Dacă nu ţinem cont de context, riscăm să distribuim un profit inexistent.” ne spune reputatul specialist.

Ce ar fi de făcut?

„Cred că băncile ar trebui să se aplece încă de pe acum, cu multă seriozitate, asupra analizei capacităţii de plată a clienţilor care au cerut amânarea la plată. Iar în condiţiile în care se descoperă indicii care arată că un client sau altul e posibil să se găsească la 1 ianuarie 2021 în incapacitatea de a relua plăţile, să constituie deja provizioane. Oricum, finalul de an ar trebui să găsească fiecare dintre bănci cu analize foarte serioase pe partea aceasta de clienţi care au solicitat amânări la plata ratelor”.

Trebuie totuşi să ne bucure faptul că, deşi e criză, lucrurile stau bine pentru principalul finanţator al economiei reale. „Da, lucrurile stau bine şi nici nu cred că vor apărea anul acesta probleme în ceea ce priveşte neperformanţa creditelor. Pot fi însă probleme pe parte de solvabilitate dacă analizele despre care vorbeam anterior vor releva probleme de incapacitate de plată viitoare ale debitorilor. Făcând provizioane, îţi scade capitalul şi implicit solvabilitatea”.

Cât de complicat ar fi să se rezolve problemele eventuale apărute?

„Nu va fi uşor, pentru că nu cred că acţionarii ar mai putea fi convinşi uşor astăzi să mai aducă nişte capital suplimentar. În concluzie, o rezolvarea a problemelor aşa cum am făcut în criza din 2008-2009 nu mai e posibilă. La vremea respectivă am aplicat o strategie în doi paşi: acoperirea neperformantelor prin injecţie de capital, până la momentul în care rata NPL s-a stabilizat. După acest pas a urmat curăţarea bilanţurilor de aceste credite neperformante. De ce nu putem replica reţeta? Capitalul va fi greu de adus şi, mai mult, procesul de curăţarea a bilanţurilor este astăzi frânat de regimul fiscal aplicat vânzării de credite neperformante”.

Timpul însă nu este prieten în această cursă de prevenire şi rezolvare de probleme potenţiale. De aceea reputatul supraveghetor  recomandă căutarea şi găsirea încă de pe acum a unor soluţii. „Nu poţi găsi aceste soluţii pe termen scurt, când neperformanţa îţi este deja la uşă. Iar tratarea acum cu lejeritate a problemelor, poate conduce în 2021 la probleme de solvabilitate şi lichiditate. Or, când acestea două se combină, rolul băncii centrale devine extrem de limitat şi trebuie trecut la aplicarea de măsuri dure”.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?