[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Netopia se comporta ca o banca in Mexic – acorda microcredite pe profil Facebook de maxim 150 USD, pe 10 zile, cu o dobanda de 1% pe zi – defaut 7%

14 aprilie 2016

Mobilender, start-up-ul lansat în Mexic de antreprenorul român Antonio Eram, care oferă microcredite prin intermediul unei aplicaţii pentru smartphone-uri, a ajuns în prezent la o evaluare de peste 10 milioane de dolari după ce a mai primit o finanţare de un milion de dolari luna trecută.

„Am mai ridicat încă un milion de dolari în Mexic (pentru start-up-ul Mobilender – n. red.). Este o companie înfiinţată în urmă cu an care a ajuns în prezent la o evaluare de peste 10 mili­oa­ne de dolari. Sperăm ca până la sfâr­şi­tul anului să dăm între 2.000 şi 3.000 de credite pe lună. Pentru acest volum îţi trebuie însă circa un milion de dolari pe lună“, a declarat Antonio Eram, CEO şi fondator al Netopia, unul dintre cei mai mari procesatori de plăţi mobile şi online de pe plan local. El a adăugat că mai este nevoie de o investiţie de circa 2-3 mil. dolari pentru a putea susţine acest volum de creditare.

Antonio Eram: „Avem foarte mulţi «angel investors». Am primit şi finanţări de 5.000 de dolari, 10.000 de dolari, 100.000 de dolari etc. Acum am început să primim bani şi de la fonduri de investíţii, însă de talie mai mică“.

Netopia Systems a înfiinţat anul trecut un IFN în Mexic şi acordă microcredite, de maximum 150 de dolari, pentru o perioadă de zece zile, la o dobândă de 1% pe zi. Compania a realizat un algoritm prin care calculează bonitatea aplicanţilor în funcţie de profilul de Facebook, fiind prima firmă care a lansat astfel de oferte pe piaţa din America de Sud.

„Am folosit ce am învăţat în România, să construieşti pe ceva în mişcare şi ne-am dus pe o piaţă şi mai în mişcare. În România, verificările le face ANAF şi Biroul de Credit. Acolo nu e aşa. Am fost printre primii care au construit un algoritm de verificare a bonităţii pe baza profilului de Facebook. Avem un rulaj de credite de 500-600.000 dolari pe lună“.

Creditele bazate pe scoringul de Facebook au o rată de default de 6-7%, mai bună decât la băncile clasice, IFN-ul dezvoltat de Netopia aprobând una din 20 de cereri. „Am putea avea o rată de 1 din 10, dar cererea e aşa de mare încât nu avem suficiente fonduri. Zilnic, CEO-ul companiei locale şi cu mine încercăm să găsim bani.“, spune Eram.

Practic, analiza profilului ţine cont de numărul de prieteni, locurile de muncă, studii, unde locuieşte, ce face în timpul liber.

Sursa: zf.ro

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?