[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Netopia se asteapta sa primeasca licenta de institutie de plata in patru luni. Anul viitor este probabil si un IPO.

12 martie 2021

Intr-un interviu recent acordat ZF IT Generation, Antonio Etam, CEO Netopia Payments a vorbit despre motivele pentru care compania doreste sa obtina o licenta de institutie de plata din partea BNR, dar si despre posibilitatea listarii la bursa, in urma unui IPO.

A trebuit sa schimbam din mers niste concepte si sa facem aceasta restructurare, aceasta divizare a companiei in mai mult business-uri. Mai aducem si niste linii de business noi pe care o sa le anuntam in foarte scurt timp. Practic, am fost nevoiti sa facem acest lucru pentru ca am aplicat pentru o licenta de institutie de plata la BNR. Una dintre cerinte era ca daca facem chestia asta atunci nu avem voie sa facem alte lucruri. Si atunci, a trebuit sa divizam compania.”


Problema este ca odata cu aceasta divizare se regrupeaza toate lucrurile si atunci vom avea nevoie de un pic de timp ca sa mergem pe noua structura pana cand vom incepe sa lucram la partea de IPO. Ramane in intentia noastra sa facem acest IPO. Asta daca pana atunci nu exista un investitor mai mare care vrea sa se partenerieze cu noi, pre IPO, tocmai ca sa acceleram lucrurile.”

Eram este constient ca derularea unui IPO, cand ai niste proiecte care sunt la inceput de drum chiar daca nu este neaparat riscant, pe termen lung nu are niste beneficii. De aceea, spune ca un IPO de obicei se face de catre o companie care are deja stabilite niste lucruri.

Noi pe zona de plati suntem bine stabiliti dar nu si pe noile zone pe care intram. Si atunci, este posibilitatea sa existe niste frictiuni. Inca ne mai gandim. Avem consultanti pe tema asta si vedem ce o sa zica si ei. Dar IPO-ul, in ideea in care il facem, probabil ca va fi la anul pe vremea asta.”

Intre timp, Eram se asteapta ca in urmatoarele 3-4 luni sa primeasca licenta din partea BNR, ca institutie de plata. De ce a fost nevoie de acest pas?

„Ne-a luat destul de mult timp sa ne gandim daca merita sa facem acest pas. Avem nevoie de aceasta licenta ca sa ne desfasuram in continuare activitatea, dar aceasta licenta ne da voie sa facem si alte servicii: initieri de plata, deschidere de conturi pentru comercianti si persoane fizice, s.a.m.d.

Din momentul emiterii acestei licente, si operarii sub aceasta licenta, vor exista o groaza de servicii noi pe care le vom pune in piata: financiare, de plata, etc., care credem ca vor fi o mica schimbare de paradigma in peisajul financiar-bancar din Romania.

Toate planurile de servicii, din acest moment, vor avea o mare componenta „open”, prin care invitam companiile sa lucreze cu noi. Vrem sa aducem sange proaspat in sistem,” a concluzionat Eram

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?