[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Netopia ramane profitabila dar are nevoie de finantare

6 iunie 2017

Update – La invitatia NOCASH de a comenta situatia Netopia, un analist al departamentului de analiza piete de capital dintr-o banca de top din Romania ne-a precizat urmatoarele:

„Raportul dintre creante si cifra de afaceri nu se deterioreaza in timp, ceea ce inseamna ca firma nu isi diminueaza puterea de negociere cu clientii si nici capacitatea de recuperare a creantelor. Adica este o crestere fara pericolul de a nu-si recupera creantele din piata, ceeea ce este bine. Deci, cel mai probabil ca firma si-a finantat cresterea cifrei de afaceri prin credit bancar. Din pacate, din raportarile de la MF nu se pot extrage datoriile bancare si nici nu sunt disponibile cheltuielile cu dobanzile (n.r. pentru a putea face calcule si judecati suplimentare). Firma este profitabila si are un model de business care se finanteaza prin credit, dar poate sa fie sustenabil.”

###

Desi in cursul anului 2017, capitalurile Netopia SRL s-au marit cu 1 mil. lei (+28% fata de 2015), datoriile acumulate pentru procesul de extindere al cifrei de afaceri au ajuns sa fie de trei ori peste nivelul capitalurilor proprii.

Netopia, care opereaza platforma mobilPay, este unul dintre cei mai mari procesatori de plăţi electronice de pe piaţa locală, controlat de antreprenorul Antonio Eram. In 2016, compania a înregistrat o cifră de afaceri neta de aproximativ 65,3 mil. lei (14,5 mil. euro), în creştere cu 53,7% faţă de anul anterior, conform datelor raportate de companie la Ministerul Finanţelor Publice si preluate de ZF.

Compania a obţinut un profit net de aproape 1,2 mil. lei (0,26 mil. euro), mai mare cu 74% faţă de anul anterior, şi a avut un număr mediu de 19 angajaţi, mai mare cu 3 per­soane faţă de anul anterior. Datoriile totale ale companiei se ridicau la 13,9 mil. lei la finele lunii decembrie.

Acest ultim indicator este foarte important pentru ca desi a inregistrat o crestere de  peste 2,6 ori in ultimii doi ani (2014-2016), a contribuit la cresterea aproape in acelasi ritm a cifrei de afaceri in aceeasi perioada.

Cu alte cuvinte, compania creste pe credit in acest moment si la cum arata cifrele are nevoie in continuare de finantare. La finele lui 2016, nivelul datoriilor depasea de aproape trei ori nivelul capitalurilor proprii (vezi tabel).

Netopia bilant pe ultimii cinci ani

* sumele sunt exprimate in Lei – Sursa: Ministerul Finantelor Publice

Netopia mobilPay a intermediat în 2016 peste 7 milioane de tranzacţii electronice, din care 4,2 milioane online, respectiv 3 milioane prin SMS-uri, compania înregistrând astfel o creştere cu 75% în raport cu 2015. Comania proceseaza tranzactii de plati prin card in regim 3D Secure pentru mai mult de 3.000 de comercianti online.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?