[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

NEPI Rockcastle catre trezorieri: „Credeti in open banking!” Compania testeaza o solutie de cash management bazata pe API-uri.

23 noiembrie 2021

NEPI Rockcastle, cel mai mare proprietar de mall-uri din România, testeaza o solutie de cash management, pe tehnologie open banking, dezvoltata de Finqware. „Aplicatia va fi disponibila cel mai probabil la sfarsitul lui martie 2022. In acest moment ea este in teste cu cateva companii,” spune Cosmin Cosma, CEO Finqware.

Provocarile unui trezorier in relatia cu bancile

In panelul online dedicat open banking-ului, organizat recent de Asociatia Trezorierilor din Romania, au participat si doi dintre trezorerierii NEPI Rockcastle, principalul proprietar și operator de centre comerciale din Europa Centrală și de Est (CEE), cu prezență în nouă țări.

La nivel de grup, NEPI are in jur de 100 de companii si pe fiecare companie sunt conturi bancare deschise. In aceste conditii, sa stii in orice moment care este situatia centralizata a soldurilor, pe toate aceste conturi, este o foarte mare provocare. Prin urmare, compania a cautat o solutie de cash management.

Adela Tapurin, director taxe si Trezorerie NEPI Rockcastle: „Am inceput inca de prin 2019 sa ne uitam la solutii in piata, pe partea aceasta de cash management. In noiembrie cand am auzit de acest PSD2 am zis ok, este o solutie noua, API-uri, real time solution. Suna interesant, mai ales ca acest PSD2 oferea posibilitatea de a pune la dispozitia utilizatorilor aceste API-uri gratuit.

Si am vazut o oportunitate. De aici am inceput sa avem discutii atat cu bancile cat si cu fintech-uri din piata. Toti ne-au spus care sunt problemele. PSD2 este la inceput, API-urile nu sunt standardizate. Complexitatea implementarii nu o stia nimeni. Mai apareau intrebari de securitate cibernetica. Erau o gramada de provocari si de fiecare data cand discutam cumva se oprea dialogul pentru ca vedeam mai multe probleme decat solutii.

Alegerea furnizorului

In 2020, din cauza pandemiei, compania a pus proiectul „on-hold” pana cand „cineva din banca” le-a recomandat sa ia legatura cu Finqware, un start-up fintech local ce dezvolta solutii pe open banking.

Alexandra Dinu, trezorier NEPI Rockcastle: „Pana la Finqware am vazut foarte multe aplicatii interesante de trezorerie. Prezentarea acestor aplicatii presupunea, pentru noi ca si cumparator, cel putin o ora si jumatate de turat rotitele la maxim ca sa intelegem complexitatea aplicatiei. A mers metoda asta de triere pana cand a venit echipa Finqware si a schimbat abordarea pentru noi. Ei ne-au intrebat: dar ce ati vrea sa faca aplicatia asta?

„Si aici lucrurile pentru noi s-au schimbat foarte mult si s-au si simplificat totodata pentru ca am avut posibilitatea sa ne alegem si sa ne concentram strict doar pe ce avem nevoie. Ideea de abordare customizata ne-a placut foarte tare pentru ca am putut sa cream de la zero ceea ce aveam noi nevoie. Si nu sa plecam de la o aplicatie gata facuta pe care sa o customizam pentru noi. Totul a fost de la zero. Aplicatia exista, e gata si e wow.

De la cateva ore, la cateva minute

Alexandra Dinu explica de ce este spectaculoasa aplicata: „Eu am, si probabil au si alti trezorieri, o borsetuta de token-uri. Am mai multe banci in care trebuie sa intru, trebuie sa iau informatie dintr-o parte in alta, sa o plimb, si dupa niste ore de munca, in care mai sunt implicati si alti colegi, sa ne facem o idee ce bani avem in conturi. Acum este minunat. In doua minute avem un overview. Vedem totul foarte simplu.

FinqTreasury, caci astfel se numeste aplicatia, este o solutie de tip Software as a Service, care nu necesita investitii, in sensul clasic al termenului, pentru a putea fi instalata.

Este ca si cand iti faci un abonament la o aplicatie care iti ofera niste solutii in cloud. La un moment dat, daca nu mai vrei sa folosesti solutia respectiva, te vei putea opri. Este ca un abonament, fara investitii si fara sa fie nevoie de resurse interne majore facute in ceea ce priveste instalarea unor lucruri sau crearea unor foldere securizate pentru host-to-host conectivity,” precizeaza Cosmin Cosma, CEO-ul Finqware.  

Comentand initiativa NEPI, Florin Ilie – Director General Adjunct ING a declarat: „NEPI este unul dintre cazurile rarisime pe care le-am vazut, si cand zic rarisime sunt generos, de companii care au facut ce au spus si au profitat de open banking, cu solutia Finqware„.

Ce urmeaza

La nivel de piata, se pare ca se manifesta o deschidere din partea bancilor pentru a-si imbunatati calitatea API-urilor.

Adela Tapurin: „Multe banci au testat cu noi API-urile, au vazut care sunt problemele cu acele API-uri. Am constatat disponibilitatea lor de a imbunatati. Pana la urma, open banking-ul ofera noi oportunitati pentru piata financiara.”

NEPI se gandeste deja sa exploateze aceste noi oportunitati pentru a dezvolta proiectul si catre zona de plati.

Adela Tapurin: „Intr-o prima faza a fost cash management pentru ca aici am vazut o oportunitate dar vrem sa mergem mai departe cu proiectul, pe zona de plati, si de a avea o platforma integrata. Sa nu mai avem zeci de token-uri cu care umblam. Dar si spre alte zone, cum este cea de decontari, avand in vedere si ca business-ul nostru la un moment dat se poate diversifica. Ne putem uita in zona de online, la un online-mode. Putem sa gasim mult mai multe utilitati a datelor financiare si ale acestor API-uri care cumva sa vina si cu dezvoltarea business-ului nostru pentru viitor.”

Alexandra Dinu incurajeaza si alte companii sa priveasca spre open banking cu mai multa incredere, chiar daca in acest moment nu toata lumea vede avantajele.

Pentru cei care au pozitie de trezorier, credeti in open banking! Studiati, intrebati, mergeti la managerii vostri de relatii, documentati-va si cautati. Este foarte fain. Posibilitatile sunt nenumarate. Mai ales pentru aceia dintre voi care reprezentati companii un pic mai mari, companii care au nevoie – ramanand in zona aceasta de centralizare – de niste lucruri speciale pe care poate ca o banca – fiind o categorie de clienti mai nisata – nu are intotdeauna disponibilitatea de dezvolte, sa mearga in sensul acesta.

Open banking inseamna ca legea va permite sa mergeti la banca voastra sa spuneti: dati-mi informatiile si vad eu cum mi le aranjez, cum le folosesc si cum le structurez. Credeti in open banking, macar un pic la inceput, apoi o sa va castige cum m-a castigat si pe mine.

Sursa: Conferinta Anuala a Asociatiei Trezorierilor din Romania

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?