[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Mugur Isarescu: „Retelele sociale joaca un rol extrem de important, daca nu stii sa lucrezi cu ele esti pierdut din start.”

1 noiembrie 2018

In discursul din deschiderea evenimentului Banking Compliance Summit 2018, guvernatorul Mugur Isarescu a vorbit despre oportunitati pierdute, suprareglementare, aberatii ale legilor, dar si despre nevoia ca personalul bancar „să aibă dexteritate în utilizarea tehnologiei informației, deţinând competenţe digitale avansate”.

Fragmente din discurs:
„Într-un peisaj de servicii financiare supus unor schimbări rapide, produse financiare de tip internet banking, plăți instant, cripto-monede, etc. pot furniza adevărate șocuri pentru industria financiară, generând incertitudine și testând, concomitent, reziliența conformității și, implicit, capacitatea de absorbție instituțională a acestor șocuri.

Ca urmare, conformitatea are nevoie de o abordare gândită în perspectivă (forward looking) și necesar a fi testată la noile condiții de stres atât de autoritatea de supraveghere bancară, cât și de fiecare entitate din sectorul financiar-bancar. Toți actorii implicați au nevoie acum, mai mult ca oricând, de o monitorizare continuă a situației, pentru a evalua și îmbunătăți capacitatea de rezistență a tuturor instituțiilor de credit și, în final, a sectorului financiar-bancar.

Actualul mediu de conformitate, tot mai provocator, înseamnă, de asemenea, că personalul trebuie să aibă noi cunoștințe, abilităţi și competențe. Conformitatea are nevoie de oameni cu “ochi”, formaţi pentru detectarea riscurile și perceperea contextului economic, angajaţi care înțeleg cu adevărat activitatea bancară. De asemenea, aceştia trebuie să aibă dexteritate în utilizarea tehnologiei informației, deţinând competenţe digitale avansate.

În acest nou context, există o cerere în creștere pentru specialiști. În viitorul apropiat, de exemplu, sancțiunile care decurg din reglementarea sporită vor deveni și mai importante. Rețelele sociale vor continua să necesite o mare atenție. În timp ce lumea digitală, pe de o parte, nu face mai ușoară gestionarea conformității, pe de altă parte, utilizarea internetului aduce elemente suplimentare pentru o mai bună cunoaștere și înțelegere a clienţilor actuali şi potenţiali, a furnizorilor și a altor actori cu care interacţionează instituţiile financiare şi bancare.

Da, conformitatea este costisitoare și implică tot mai multe cheltuieli, dar vă reamintesc că, în ultimă instanță, neconformitatea se poate dovedi mai costisitoare și poate pune în pericol supraviețuirea instituției și chiar stabilitatea sistemului financiar-bancar.”

Alte declaratii importante:
„Eu nu spun că intrăm într-o perioadă de supra-reglementare, overregulation, dar e clar că ideea că piețele se autoreglementează și că fac bine ceea ce fac întotdeauna, în totalitate, este în regres.”

„Nu numai în România, ci în toată lumea, în ciuda eforturilor pe care sistemul financiar le-a făcut și a faptului că băncile centrale au salvat situația, reputația sistemului financiar nu este la cote înalte. Sunt nemulțumiri, s-au făcut și greșeli, sunt și alte viziuni. Nu suntem noi, industria financiar-bancară, într-un punct de glorie, ci într-o perioadă de regres, mai ales de regres al reputației și al încrederii.”

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?