[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Mugur Isarescu „on fire” la adresa bancilor: „Ati cam sarit calul!”

10 august 2022

Băncile au cam sărit calul cu indicele ROBOR şi s-au dus în sus mult mai mult decât rata de politică monetară, a declarat, marţi, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, la conferinţa de prezentare a Raportului asupra inflaţiei, scrie Agerpres.

De regulă, între rata de politică monetară şi ROBOR există o corelaţie. ROBOR-ul se mişcă în apropierea ratei de politică monetară (…) De mai bine de 4 – 5 luni s-a decuplat ROBOR-ul. Aşa ca să mă exprim mai pe înţelesul dumneavoastră, băncile au cam sărit calul cu ROBOR-ul. S-au dus în sus mult mai mult decât rata de politică monetară.” – a declarat guvernatorul.

Pentru aceasta, Mugur Isarescu a gasit si explicatia: o reactie exagerata a pietei pe fondul unor asteptari pesimiste legate de evolutia economiei si a inflatiei.

A fost clar tendinţa băncilor şi a traderilor, a celor care acţionează pe piaţa monetară la termen, să privească pesimist viitorul. Aşa au văzut băncile viitorul. O inflaţie mai mare, chiar mult mai mare, foarte greu de stăvilit, şi în consecinţă … cotaţiile au fost cu mult peste rata de poltică monetară.” – a explicat Isarescu.

Guvernatorul a declarat că „speră şi crede” că ROBOR-ul la 3 luni se va apropia de rata de politică monetară.

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?