Mugur Isarescu despre studierea impactului schimbarilor climatice si al monedelor digitale asupra economiei: „nu putem încă să localizăm problema într-o anume direcție existentă (…) este prematur să înființăm departamente noi”

8 iunie 2021

In discursul de deschidere al conferintei organizată cu ocazia lansării Raportului Grupului de lucru CNSM pentru sprijinirea finanțării verzi, guvernatorul Mugur Isarescu a precizat ca noi teme încep să fie tot mai mult în atenția băncilor centrale. De la recalibrări ale strategiilor de politică monetara, impactul schimbărilor climatice și al digitalizării asupra economiei, monedele și activele digitale, si pana la promovarea diversității și a sustenabilității.

„Ele nu sunt tratate încă unitar nici în universități, nici în cercurile de specialitate. Controversele în aceste domenii sunt deseori aprinse. Monitorizarea lor, în această fază, reclamă expertiză, experiență diversă și echipe multidisciplinare care includ, alături de specialiști în economie, oameni cu cunoștințe și experiență în alte domenii,” considera guvernatorul Isarescu.

Acesta a continuat: „La BNR ne adaptăm din mers noilor situații, ne organizăm pentru a vedea cum să abordăm aceste subiecte. Constatarea noastră este că nu putem încă să localizăm problema schimbărilor climatice (ca și pe cea a monedelor digitale) într-o anume direcție existentă din structura băncii. De asemenea, cred că este prematur să înființăm departamente noi, cu structură fixă.”

Pentru cea mai corecta abordare, guvernatorul accepta recomandarea Băncii Reglementelor Internaționale (banca băncilor centrale).

Optăm pentru grupuri de lucru mai mici, multidisciplinare, care în mod flexibil pot lucra cu structurile fixe existente în bancă,” a concluzionat guvernatorul.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Constantin Rotariu – cofondator & COO Bitcoin Romania

In prezent, fiind o piata cu o volatilitate foarte mare, cu multi traderi sezonieri care incearca sa profite de aceasta volatilitate, volumul a crescut mult. Sunt zeci de milioane de euro pe luna tranzactionati prin Bitcoin Romania, pe toate produsele noastre, pe platforma online si prin ATM-uri. S-a dovedit ca bitcoin este un activ de stocare pe termen lung iar cei care au facut profitul cel mai mare sunt cei care au avut rabdare, de la trei ani in sus.

Afla aici sfaturile expertului

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?