[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Mobile banking 2016: peste 610.000 abonati au efectuat aproape 1,2 mil de tranzactii in valoare de 3,8 mld. euro (!?)

31 octombrie 2016

Dupa o indelungata absenta, MCSI a publicat in sfarsit datele raportate de banci pe gradul de utilizare a intrumentelor de plata cu acces la distanta. Bancile au aceasta obligatie prin lege insa lipsa de personal specializat de la minister a facut ca rapoartele centralizate pana acum sa contina cifre eronate, care deformau realitatea (astfel incat s-a renuntat la publicarea lor periodica, asa cum ar fi fost normal).  Situatia nu pare sa se fi schimbat, pentru ca lucrurile nu s-au clarificat in privinta a ce anume se raporteaza la fiecare categorie in parte, respectiv internet banking, home banking si mobile banking.

Raportarea are la baza Ordinul nr. 389 din 27 iunie 2007 privind procedura de avizare a instrumentelor de plata cu acces la distanta, de tipul aplicatiilor internet-banking, home-banking sau mobile-banking. In acest act normativ este descris ce se intelege prin fiecare aplicatie in parte. In cazul home banking-ului, este vorba de „acel instrument de plata cu acces la distanta care se bazeaza pe o aplicatie software a emitentului instalata la sediul detinatorului pe o statie de lucru individuala sau în retea”. Or bancile nu mai fac demult acest lucru. Prin urmare, ce se intelege astazi prin home banking?

Trecand peste acest aspect al neactualizarii actelor normative care stau la baza raportarilor bancilor pe zona instrumentelor de plata cu acces la distanta, situatie care conduce la deformarea realitatii, in continuare va prezentam datele centralizate si publicate recent de minister.

Peste 84 de milioane de tranzacții în lei, utilizând instrumente de plată la distanță, au fost efectuate în România, în acest an, valoarea acestora fiind de aproximativ 1.650 de miliarde de lei, potrivit datelor centralizate, publicate, vineri, de Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională (MCSI). Numărul tranzacțiilor de același tip, dar în euro, au fost de circa 5,15 milioane, iar cuantumul acestora s-a situat la 62,4 miliarde de euro.

Conform centralizării, în ceea ce privește tranzacțiile în lei, până la ora actuală, cele mai multe au fost efectuate prin sistemul Internet Banking (71,9 milioane), urmate de cele prin Home Banking (11,18 milioane) și Mobile Banking (962.989). Sumele sunt repartizate, de asemenea, în aceeași ordine, după cum urmează: cea mai mare la Internet Banking (1.373 de miliarde lei), Home Banking (257,3 miliarde lei) și Mobile Banking (17,13 miliarde lei).

Pe de altă parte, la capitolul tranzacțiilor în euro, din totalul celor aproximativ 5,15 milioane de operațiuni realizate, 4,41 milioane s-au consemnat prin Internet Banking, 506.780 prin Home Banking și 230.375 prin Mobile Banking.

În privința sumelor tranzacționate în moneda unică, din totalul de 62,4 miliarde de euro înregistrate în 2016, peste 44 miliarde de euro au fost prin Internet Banking. Totodată. 18,35 de miliarde de euro s-au tranzacționat prin Home Banking și 39,8 milioane de euro prin Mobile Banking.

Situația centralizatoare privind utilizarea instrumentelor de plată cu acces la distanță a fost publicată de MCSI, cu precizarea numărului de utilizatori, a numărului de tranzacții și a valorii totale, atât în lei, cât și în valută pentru Internet banking, Home Banking și Mobile Banking.

Datele se bazează pe situațiile primite, până la această dată, din partea băncilor, fiind în permanentă actualizare, precizează MCSI. Mai jos gasiti raportarea, asa cum este ea prezentata de autoritati. Va uram mult succes in citirea ei!

Potrivit ministerului de resort, acțiunea de a publica o serie de date statistice a avut la bază inițiativa Ministerului pentru Consultare Publică și Dialog Civic (MCPDC).

„Cred că este important pentru noi toți să contribuim la o administrație publică mai bună și mai transparentă. În acest sens, sunt determinată să susțin măsuri de transparentizare și îmi doresc să răspund cu promptitudine interesului societății de a cunoaște modul în care lucrăm și rezultatele din domeniul nostru de activitate”, susține Delia Popescu, ministrul Comunicațiilor, într-un comunicat de presă preluat de Agerpres

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?