Ministrul Muncii vrea renegocierea contractelor cu bancile pentru serviciul de plata a pensiilor

14 ianuarie 2020

Update: In urma intalnirii cu bancile, de azi dimineata, ministrul Muncii a scris urmatoarele, pe pagina personala de facebook:„Vom schimba Convențiile dintre CNPP și bănci astfel încât banii să ajungă mai devreme la pensionari. Terminăm cu interpretarea diferită a prevederii din contracte care vorbește despre plata care se face în maxim 2 zile (…) Nu vor mai exista diferențe de mod de lucru între bănci.”

Ministrul a mai precizat: „Comisioanele, termenele de plată și de livrare, nu doar le discutam, le standardizăm și le și schimbăm.”


###

Convenţiile cu băncile pentru plata pensiilor sunt din 2001-2002 şi astazi va avea loc o întâlnire cu băncile „pentru a discuta cum putem face mai bine”, a declarat, luni seara, la B1 TV, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, potrivit Agerpres.

„Eu am mâine o întâlnire cu băncile. Eu nu oblig pe nimeni să rămână în contract cu Casa de Pensii. Eu spun doar că trebuie să lucrăm eficient cu toţii şi că, în condiţiile în care convenţiile sunt din 2001, 2002, a venit momentul să le evaluăm şi să discutăm cum putem face mai bine, că între timp ne-am modernizat, şi mijloacele de plată sunt mai rapide.”, a spus Alexandru.

Reactia de nemultumire a ministrului a fost urmare a situatiei inregistrata saptamana trecuta cand desi banii pentru plata pensiilor existau in banci inca de joi, au fost sucursale care nu vroiau sa faca platile de vineri.

„Eu nu critic înainte să vorbesc cu cei cu care lucrăm. Am mâine (marţi n.r) o întâlnire cu băncile pentru a ne uita pe convenţiile semnate cu reprezentanţii Casei Naţionale de Pensii Publice. Critica mea a fost faţă de acele sucursale care m-au sfidat, care mi-au transmis că nu plătesc deşi ştiam că au banii în cont şi aşteptau, deşi în convenţie prevederea e că vor plăti în până la două zile, maxim două zile, şi care, alimentate, din informaţiile pe care le am, inclusiv din cercuri politice, îmi transmiteau mesaje că deşi le intraseră banii în cont joi, că vorbim de săptămâna trecută, nu voiau să plătească vineri decât în momentul în care am avut o poziţie publică şi îi lăsau pe pensionari să treacă şi weekend-ul fără pensie şi să primească banii abia luni”, a explicat Violeta Alexandru.

La finele lui 2018, dintre cei aproximativ 4,7 mil. de pensionari, doar 40% isi primea pensia prin banca – diferenta era acordata prin intermediul Postei Romane.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Adrian Vasilescu – consilier de strategie al guvernatorului BNR

„O singură provizie am făcut, de card, pentru că nu mai umblu cu banii în buzunar. Banii sunt cei mai periculoși când este vorba de răspândirea unei molimi. Am renunțat la cash. În rest, este o prostie să faci provizii. Dacă vine o molimă și nici nu știi când va ajunge, dacă ar fi să se întindă, pe cât timp să poți să faci provizii? Faci provizii pe trei săptămâni, pe patru săptămâni și mai departe?”, a spus consultantul.

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale in 2020?
NoCash