Ministrul Finantelor Publice: „ANAF a demarat procedurile de inrolare pe platforma Ghișeul.ro – speram ca, din toamna, plata online sa fie posibila cel putin pentru persoane fizice”

30 mai 2016

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a demarat procedurile de înrolare pe plaforma Ghișeul.ro, iar, cel mai probabil, din toamnă, contribuabilii persoane fizice pot achita taxele și impozitele datorate în sistem online către ANAF, a declarat, luni, Anca Dragu, ministrul Finanțelor Publice, în cadrul conferinței dedicate împlinirii a 5 ani de Ghișeul.ro.

„Ne-am îndreptat către Ghișeul.ro pentru că este o platformă care deja funcționează la nivelul taxelor locale. Este cazul să mergem și la nivelul autorităților centrale, respectiv să înrolăm ANAF în Ghișeul.ro pentru simplificarea vieții contribuabilului. Este obligatorie alinierea serviciilor publice și a procedurilor administrative la noile tehnologii și la nevoile sociale, în tendințele existente la nivel european. Contribuabilii au mari așteptări în această direcție, așa cum a reieșit și din consultarea online lansată pe platforma guvernamentală maisimplu.gov.ro. Așadar, având în vedere numărul mare de solicitări privind plata taxelor online, ANAF a demarat procedurile și sperăm ca, din toamnă, acest lucru să fie posibil cel puțin la nivelul persoanelor fizice’, a declarat Dragu (foto).

Potrivit ministrului Finanțelor Publice, la ora actuală, este urmată o serie de pași, unul fiind selectarea instituției de credit prin care să se realizeze plățile online.

‘Tehnic, sunt doi pași importanți pe care îi facem în această perioadă pentru a adera la sistemul de plată electronică. În primul rând, trebuie să selectăm instituția de credit prin care să se realizeze plățile online. În al doilea rând, trebuie înregistrarea efectivă a ANAF pe platformă. Pot să vă spun că am demarat ambele acțiuni în paralel și în acest moment avem deja un grup de lucru care lucrează din partea Trezoreriei și din partea ANAF pentru realizarea caietului de sarcini, dar și pentru identificarea aspectelor tehnice la nivel IT pe care trebuie să le soluționăm în perioada imediat următoare.”, a precizat ministrul Finantelor Publice.

Acesta a mai precizat ca sunt aspecte tehnice și juridice extrem de importante ce trebuie avute în vedere.

„De exemplu, datele cu privire la ce taxe și impozite are de plătit fiecare contribuabil sunt date cu caracter secret. Asta înseamnă că informațiile de plată vor fi furnizate de ANAF la 24 de ore după deschiderea contului pe ghișeul.ro. De asemenea, stingerea creanțelor se va face în maxim 5 zile de la efectuarea plății. În prezent, vreau să vă reamintesc că avem posibilitatea achitării taxelor și impozitelor în numerar la casieriile trezoreriilor, prin virament, respectiv prin Ordin de plată sau prin internet banking și prin mandat poștal. După cum spuneam, din toamnă sperăm să putem efectua aceste plăți și online, prin Ghișeul.ro’, a spus Anca Dragu.

NO CASH a fost partener media al evenimentului.

Sursa: agerpres.ro

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Gabriela Nistor – director general adjunct BT

Tendinţele pe care le-am remarcat înainte de începerea pandemiei s-au accelerat pe perioada stării de urgenţă. Am văzut acest lucru ca o oportunitate, un tipping point pentru bancă. Post-pandemie nu avem cum sa ne întoarcem la comportamentul financiar pe care îl aveam până în februarie a.c. Relaţia românilor cu online-ul s-a schimbat. In plus, cardul fizic se va dematerializa. Vom asista la o scădere a cererii pentru cardurile fizice, respectiv la o creştere a preferinţei pentru componenta digitală a acestora.”

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale in 2020?