Ministrul Finantelor: „Am vorbit cu sistemul bancar sa gaseasca solutii pentru amanarea cu 2-3 luni a ratelor”

16 martie 2020

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat la Digi24, că poartă discuții cu mediul bancar pentru ca cetățenii care au rate la bănci să poată plăti cu întârziere, date fiind dificultățile generate de criza epidemiei de coronavirus. 

”Am vorbit vineri cu sistemul bancar să găsească soluţii pentru amânarea cu 2-3 luni a ratelor. Bineînţeles, aici se va face în corelare cu regulamentul BNR, dar sunt optimist că această soluţie va fi adoptată.”, a spus Cîţu.

Întrebat dacă această amânare de plată ar fi doar pentru cei aflați în carantină sau pentru categorii mai largi de cetățeni, Cîțu a spus că nu știe încă, discuțiile nu s-au finalizat. 

„Nu ştiu detaliile, le vom vedea. Se va face un program flexibil care să fie evaluat şi care să poată fi revăzut. Sistemul bancar a răspuns pozitiv”, a mai precizat ministrul.

”Vom face tot posibilul să injectăm lichiditate bancară ca să asigurăm plăţile. De asemenea, facem recomandare să se folosească sistemele electronice de plată, pentru că înţeleg că există o problemă la ATM-uri, se actualizează mai greu şi atunci va fi foarte bine ca lumea să folosească mai mult sistemele electronice de plată”, a sugerat ministrul.

In ceea ce priveste masurile catre sprijinirea companiilor, ministrul scrie pe pagina sa de facebook urmatoarele: „Suntem gata să oferim garanții pentru ca IMM-urile să aibă acces la capital de lucru cu dobândă ZERO, fară alte comisioane, cu perioada de grație extinsa, în valoare de pana la 10 miliarde lei. Impactul pozitiv în economie estimat la aproximativ 70 miliarde lei!”

„Daca estimările făcute în aceste zile pentru creșterea economica în UE se adeveresc, o să fie nevoie de un pachet substanțial, resurse publice si private, pentru a susține economia României – minim 1% din PIB. Pregatesc resurse financiare inclusiv pentru acest scenariu.”

Obiectivele declarate ale ministrului vizeaza consolidarea cresterii economice sustenabile, mentinerea locurilor de munca si a puterii de cumparare a romanilor.

„Suntem gata pentru orice scenariu dar începem treptat. În primul rand cu măsuri pentru sectoarele pentru care deja avem informații că sunt afectate.”, a mai precizat ministrul.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Adrian Vasilescu – consilier de strategie al guvernatorului BNR

„O singură provizie am făcut, de card, pentru că nu mai umblu cu banii în buzunar. Banii sunt cei mai periculoși când este vorba de răspândirea unei molimi. Am renunțat la cash. În rest, este o prostie să faci provizii. Dacă vine o molimă și nici nu știi când va ajunge, dacă ar fi să se întindă, pe cât timp să poți să faci provizii? Faci provizii pe trei săptămâni, pe patru săptămâni și mai departe?”, a spus consultantul.

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale in 2020?
NoCash