Ministrul Digitalizarii: varianta de mobil a aplicatiei ghiseul.ro va fi gata „maxim, pana la sfarsitul anului”

Premium
18 august 2021

Orice contribuabil, posesor de Android sau iPhone, va putea sa descarce o aplicatie pentru a putea efectua plati online de taxe si impozite, a declarat la Digi24 Ciprian Teleman, ministrul Cercetarii Inovarii si Digitalizarii.

Noua aplicatie va fi fata viitorului ghiseu.ro, o aplicatie pe telefonul mobil, care poate sa deserveasca platforma.


Cand vor putea romanii sa descarce aceasta aplicatie din magazinele virtuale de aplicatii, pentru a putea face plati? Ministrul spune ca proiectul va fi gata „maxim, pana la finalul anului”.

In cadrul interviului, ministrul a prezentat si cateva ecrane ale aplicatiei. Le redam mai jos.

Inrolarea de noi institutii si cresterea gradului de adoptie

Ministrul spune ca procesul de inrolare este in plina desfasurare iar aceasta se vede in cresterile pe mai multe tipuri de servicii pe care le ofera ghiseul.ro sau pe mai multi indicatori, inclusiv colectarea, care sunt mai mari de 100% chiar pana la 180%: numar de utilizatori, numar de autoritati, numar de companii, numar de taxe colectate.

Recunoastem ca ne-a ajutat si pandemia dar ganditi-va ca 100% inseamna deja dublu iar pana la 180% aproape triplu. Fara indoiala, criza sanitara a fost un catalizator dar convingerea mea este ca tendinta nu are legatura doar cu pandemia ci si cu faptul ca a crescut nivelul de abilitati digitale al oamenilor. Utilizand alte aplicatii, apare indemanarea de a folosi o interfata si deschiderea de a apela la servicii digitale,” a explicat ministrul.

Obligativitatea inrolarii autoritatilor locale

Ciprina Teleman nu crede in obligativitatea tuturor primariilor de a se inrola in platforma ghiseul.ro.

„Fundamental, nu cred in masuri impuse. Cred mai degraba in a explica, a arata beneficiile catre cetateni, catre autoritati si apoi autoritatile ar trebui sa justifice (n.r. de ce nu adopta ghiseul.ro). Noi nu am avut ani buni la Corbeanca ghiseul.ro (n.r. ministrul locuieste in Corbeanca) dar presiunea i-a facut pe edili sa adopte ghiseul.ro.”

Teleman spune ca rolul ministerului pe care il conduce este sa faca autoritatile, in principal institutiile mari, sa inteleaga care sunt beneficiile.

Un mare beneficiu al digitalizarii, pentru statul roman, este reducerea costurilor. Pentru o aplicatie simpla, pe care o folosesc toate primariile, este mai comod si mai economicos sa o folosesti din cloud-ul guvernamental decat sa ai 1000 de aplicatii dezvoltate peste tot, dupa niciun fel de standard si care sa coste de zece ori mai mult,” a conchis ministrul.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Mihai Draghici – CEO PayByFace

„Dupa ce oamenii creeaza un cont PayByFace si au adaugat cardul, selfi-ul si PIN-ul, si au avut un pic de curaj sa se duca sa incerce, daca au incercat o data plata prin recunoastere faciala nu mai folosesc altceva (n.r. ca modalitate de plata). 80% dintre ei numai asta folosesc. Le place la nebunie.” 

Afla aici rezultatele in adoptia platii prin recunoastere faciala.

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?