[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Ministrul digitalizarii despre relatia dintre cetatean si stat peste 5 ani: nu vom mai merge la institutii, interactiunea va fi la distanta. Daca totusi o facem, mergem fara acte – vom gasi acolo tot.

Premium
19 august 2021

Avem un spatiu digital mozaicat facut dupa cum a vrut fiecare si dupa nevoile pe care le-a avut. Suntem aproape de finalizarea discutiilor cu Comisia Europeana, a declarat la Digi24 Ciprian Teleman, ministrul Cercetarii Inovarii si Digitalizarii.

Pe capitolul digitalizare nu au fost observatii de fond pana acum, pe PNRR (n.r. Planul National de Redresare si Rezilienta). Valoarea fiind de aproximativ 2 mld. euro. Inca mai sunt discutii asupra cifrelor. Discutiile despre costuri au fost foarte, foarte aspre.” a declarat ministrul.

Unde suntem astazi

A inspecta tot arcul guvernamental, toate institutiile pentru a intelege cum vad ele digitalizarea inseamna sute de ore de munca si discutii. A extrage de acolo ce este coerent si intr-un standard, a fost iarasi un efort urias si apoi a merge catre Comisie si a prezenta o viziune despre cum v-a arata spatiul digital romanesc. Asta a fost o munca uriasa.

Ministrul este multumit cu ce a obtinut pana acum.

Faptul ca nu am avut observatii de fond, ba dimpotriva incurajari de la bun inceput ca directia aleasa este corecta, pentru mine este un punct bifat. Acum am depasit etapa discutiilor despre tehnicalitati si am facut lucrul acesta impreuna cu institutiile care vor contribui la digitalizare – pentru ca nu o s-o faca ministerul.

Fiecarei institutii mari i s-a aprobat un anumit plan. Ministerul va coordona ca toate lucrurile astea sa se desfasoare la termenele stabilite si in costurile agreate cu Comisia Europeana.”

Cum va arata relatia cetatean-stat peste cinci ani?

Una dintre conditiile esentiale ale proiectului este ca banii trebuie cheltuiti in cinci ani. Asadar, digitalizarea administratiei publice trebuie finalizata in aceasta perioada. Dar cum va arata relatia dintre cetatean si autoritatile / institutiile statului peste cinci ani?

Am viziunea acestei bucati de PNRR, la nivel de detaliu, pentru ca am vazut toate fisele si am inteles ce vor institutiile. Cel mai important lucru, care descatuseaza intreaga digitalizare este identitatea electronica. Aceasta are doua componente: 1) sa existi intr-un singur loc, in bazele de date ale statului roman ca identificat electronic si 2) sa fii recunoscut, fie prin intermediul unui card, fie spunandu-ti numele. De acolo pleaca totul.

De acolo poti sa fii in sistemul national de asigurari de sanatate, de acolo poti sa ai acces la tot felul de autorizatii pe care acum le iei stand la coada, dar pe care statul le va putea pune la dispozitie electronic, acolo o sa fii recunoscut de catre agentii de circulatie s.a.m.d. De acolo pleaca totul: de a fi recunoscut ca cetatean digital.

Nu mai mergem la institutii – digitalizarea reduce pana la anulare interactiunea fizica directa

Asa cum e gandit PNRR-ul, institutiile mari care au proiecte in PNRR sunt „legate” de un ax central. Vorbim aici de Registrul Salariatilor din Romania, de Ministerul Afacerilor Interne, de Politia de Frontiera, de Ministerul Sanatatii, de Ministerul Mediului, de functionari publici (ANFP). Toate aceste baze de date vor comunica intre ele.

In orice punct de contact cu administratia este suficient sa te identifici, in conditii de siguranta si de incredere, si apoi, restul lucrurilor le rezolva institutiile intre ele. Nu mai este treaba cetateanului sa se plimbe de la una la alta. Asta e realitatea, uiti un document acasa. Nu-i nevoie sa-l ai la tine pentru ca statul il va avea in bazele lui de date.”

Si mai important: nu mai mergem la institutii. Nu mai avem treaba cu institutiile. Digitalizarea ar trebui sa reduca interactiunea fizica cu institutiile statului. Acesta este obiectivul. Daca nu facem asta, am ratat.”

Digitalizarea – un subiect fara culoare politica

Si mai e un lucru important: digitalizarea nu are culoare politica. Ar trebui sa fie o tema apolitica, transpartinica, si cu continuitate, indiferent cine va detine portofoliul acesta. Politicul nu influenteaza numai executia. El poate sa puna frana executiei. Noi avem de modificat legislatie pentru ca in acordul cu Comisia Europeana nu intra doar proiecte livrate ci si legislatie. Cum spuneam despre autentificarea de la distanta a persoanelor. Asta presupune adaptarea legislatiei romanesti la legislatia europeana. Pentru asta trebuie majoritate in Parlament. Ar trebui sa fie un subiect care sa nu aiba culoare politica,” a conchis ministrul.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?