[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Ministrul Cotovelea: Dialogul cu ANAF va fi complet informatizat pana la finalul lui 2016 iar ghiseul.ro va fi extins cu noi servicii si institutii publice inca din acest an

11 aprilie 2014

Autoritatile au un program special cu Banca Mondiala care va finanta Guvernul cu aproximativ 70 mil. Euro pentru dezvoltarea capabilitatilor de prelucrare a datelor si extinderea serviciilor cu impact major la colectare.

Despre informatizarea comunicarii cu ANAF, Alexandru-Razvan Cotovele, ministrul pentru societatea informationala, a declarat in cadrul ZF Mobilio’14 ca vor fi dezvoltate serviciile pentru persoane fizice si juridice, astfel incat intreg dialogul persoanelor juridice cu ANAF sa fie complet informatizat pana in 2016.

“Trebuie sa lasam cetaţeanului opţiunea. Daca el doreste sa interacţioneze cu un funcţionar ANAF, este posibil, daca doreste sa utilizeze numai mijloacele informatice, acest lucru va putea deveni realitate pana la finalul lui 2016.”

Despre colectarea impozitelor, ministrul a amintit de platforma ghiseul.ro – din cadrul SNEP (Sistemul National Electronic de Plata) – care urmeaza a fi dezvoltata prin extinderea serviciilor (plata prin Intenet banking, mobile banking) si introducerea de noi autoritati publice in acest sistem, altele decat primariile.

“Dorim pana la finele anului sa extindem gama de servicii si sa oferim posibilitatea mult mai multor autoritaţi publice sa se inscrie in acest sistem funcţional. Persoanele care au cultura acestui sistem vor plati impozitele de acasa, dar ramane si opţiunea de a merge si plati la ghiseu. Noi dorim sa dezvoltam aceste servicii cu impact major la colectare. Avem studii care demonstreaza ca intr-un sector (n.r. Sector 3), cand autoritatea publica locala s-a integrat in ghiseul.ro, cresterile colectarii au fost de peste trei ori, de 3,5 ori.”, a declarat ministrul Cotovelea.

Se pare ca autoritatile, in sfarsit, iau foarte in serios canalele alternative de colectare a taxelor si impozitelor. Intr-un interviu recent, ministrul Finantelor declara ca autoritatile trebuie sa manifeste mai mult respect pentru timpul contribuabilului solutia in acest sens fiind simplificarea si promovarea platii online.

„Intentionez sa promovez plata online a impozitelor si sa explicam contribuabilului ca exista si alte posibilitaţi decat sa stai la coada sa le platesti. Acesta este un prim pas, de a promova ceea ce exista deja. Un al doilea pas este de a imbunatati ce avem deja. Voi insista foarte mult pe aceasta plata online pentru ca, in definitiv, trebuie sa avem respect si pentru timpul contribuabilului”, a spus Ioana Petrescu, noul ministru de finanţe, intr-un interviu acordat Ziarului Financiar la sfarsitul lunii trecute.

Cat despre restul contribuabililor care nu au cont sau card si trebuie sa se duca la agentia fiscala, ministrul finantelor a declarat ca trebuie facut un efort pentru diminuarea cozilor si a pasilor in care trebuie platit un impozit.

“De aceea demarez un audit, o investigatie, pentru ca vreau sa stiu toate problemele cu care se confrunta contribuabilul in vederea gasirii anumitor solutii. Am stat si eu la cozi sa platesc taxele in circumscriptiile financiare si de atunci am inceput sa ma gandesc la solutii care sa fie cat mai simple pentru cetateanul de rand ce vrea sa-si plateasca taxele. Plata online exista, dar trebuie simplificata si promovata pentru a micsora aceste cozi”, a mai precizat ministrul.

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?