[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Ministrii finantelor din UE vor sa impoziteze companiile din domeniul tehnologiilor digitale pe cifra de afaceri si nu pe profit

18 septembrie 2017

În perioada 15-16 septembrie 2017, la reuniunea informală a Consiliului pentru Afaceri Economice și Financiare al Uniunii Europene (ECOFIN), miniştrii finanţelor şi economiei din Uniunea Europeană au dezbătut provocările internaționale privind impozitarea întreprinderilor în contextul economiei digitale.

Cele 28 de state membre au dezbătut sâmbătă necesitatea găsirii de soluții pentru ca marile companii digitale, precum Google, Amazon, Facebook și Apple, să plătească impozite corecte în țările europene.

„Am cerut experților statelor membre și Comisiei Europene să încerce să găsească soluții atât pe termen lung cât și scurt”, a afirmat ministrul Finanțe al Estoniei, Toomas Toniste, țară care deține președinția semestrială a UE, într-o conferință de presă la finalul reuniunii miniștrilor Economiei și Finanțelor din UE.

„Uniunea Europeană trebuie să facă paşi importanţi în sensul unei reforme mai ample a normelor fiscale internaţionale care să depășească deficienţele legislative în acest domeniu.”, potrivit unui comunicat al Ministerului Finantelor Publice.

Ministrul Ionuț Misa, a semnat alături de miniștrii de finanțe ai Franţei, Germaniei, Italiei și Spaniei documentul care solicită Comisiei prezentarea unei soluții care să conducă la stabilirea un impozit armonizat pe cifra de afaceri generată în statele membre UE de companiile din domeniul tehnologiilor digitale, în locul impozitului pe profit care se aplică în prezent. Ulterior mai multe state membre s-au alăturat acestei inițiative.

După acest consens, Comisia va elabora un referat care să conțină evaluarea problemei, provocările, modele de afaceri, sau alternative legislative disponibile, printre alte elemente, înainte de reuniunea șefilor de state și de guverne, care va avea loc pe 29 septembrie, la Tallin, în Estonia, potrivit Agerpres.

„Vor fi continuate lucrările pe acest subiect la nivelul Consiliului în vederea adoptării unor concluzii ale Consiliului în luna decembrie a.c., iar Comisia va pregăti o propunere legislativă.”, se mai precizeaza in comunicat.

Executivul comunitar va elabora o propunere legislativă definitivă în primăvara anului viitor, potrivit vicepreședintelui CE pentru zona euro, Valdis Dombrovskis.

„Deși soluția pe termen mediu ar trebui să vină via impozitul pe profit și definirea sediului permanent, dificultățile pentru a obține o soluție globală sunt de așa natură că este nevoie să acționăm pe termen scurt, deoarece, în acest timp, trăim în circumstanțele în care sunt companii din domeniul digital care nu plătesc impozite aproape în nicio jurisdicție”, a spus ministrul spaniol al Economiei, Luis de Guindos.

Țările membre sunt de acord că soluția finală va trebui adoptată la nivel global, în acord cu țările Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) și G20, dar este nevoie să se lucreze la o propunere la nivel de UE, a explicat ministrul estonian.

Sursa: MFP

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?