[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Ministerul Justitiei lanseaza un proiect de prevenire si combatere a criminalitatii informatice

13 iulie 2010

13 iulie, 2010 – Astazi a fost semnat la Bucuresti un parteneriat intre Ministerul Justitiei si Institutul Multimedia Romano-Elvetian, pentru pregatirea si derularea proiectului de formare profesionala in domeniul prevenirii si combaterii criminalitatii informatice in Romania.

Este pentru prima oara cand Guvernul Romaniei, prin intermediul Ministerului de Justitie, demareaza un program oficial care vizeaza mai buna pregatire a procurorilor si judecatorilor in domeniul “cyber-crime”. De asemenea, proiectul se adreseaza tuturor actorilor interesati in combaterea fenomenului criminalitatii informatice, atat din mediul judiciar, cat si din politie, administratie si mediul privat.

Proiectul este sustinut de Ministerul Justitiei, Ministerul Afacerilor Externe, Institutul National de Magistratura, Inspectoratul Judetean de Politie Hunedoara si de Tribunalul Hunedoara.

Intr-o prima etapa pilot, în cursul anului 2010, vor fi organizate o serie de trei conferinte pilot, pentru a realiza sesiuni introductive privind tematica în cauza si consultari cu actorii interesati privind directiile strategice asupra carora trebuie sa se concentreze acest proces de specializare. Urmeaza ca ulterior sa fie elaborat si derulat un program de formare pe termen mediu si lung, cu expertiza elvetiana.

Prima sesiune/conferinta se desfasoara in perioada 13-14 iulie la Bucuresti si are ca tema „Modele si abordari în combaterea criminalitatii informatice si în investigatiile digitale”. Evenimentul este organizat de Ministerul Justitiei, în parteneriat cu Institutul National al Magistraturii si în colaborare cu Institutul Multimedia Romano-Elvetian, ILCE (Institutul de Lupta contra Criminalitatii Economice, Neuchatel, Elvetia) si Haute Ecole de Gestion (ARC), cu sprijinul institutional al Ministerului Afacerilor Externe.

Prezent la lucrarile primei conferinte, ambasadorul Elvetiei la Bucuresti, dl Livio Huerzeler, a declarat ca “Elvetia si Romania au cazut de acord pentru cooperarea in unele domenii, inclusiv in cel legat de securitate. Acordul se va semna in august a.c., va avea o durata de 5 ani si se va baza pe granturi in valoare de 130 milioane Euro”.

“Identificam tot mai multe grupuri organizate care isi schimba domeniul de operare spre criminalitate cibernetica”, a declarat Catalin Dragota, directorul directiei de combatere a criminalitatii informatice din cadrul IGP. Strategia IGP in acest domeniu este centrata pe trei elemente: pregatirea personalului, armonizarea legislativa si parteneriatul public-privat. “O politie moderna trebuie sa tina pasul cu noile tehnologii, mai ales daca isi doreste sa fie si eficienta”, a mai precizat sursa citata.

Dupa infiintarea serviciului de combatare a crimei organizate in 2003, cooperarea dintre IGP si schemele internationale de plata a fost mult mai prezenta, mai ales dupa ce emitentii bancari s-au organizat in Romanian Fraud Forum – care organiza intalniri cu oamenii de specialitate de cateva ori pe an.

“Am inceput programele de training inca de acum un an, atat cu Ministerul de Justitie cat si cu Politia Romana”, a declarat Catalin Cretu, general manager pentru Romania si Bulgaria din partea Visa Europe. “Nivelul fraudei pe card in Romania este de 11 ori sub media Visa Europe. Practic, vorbim de 5 eurocenti la fiecare 1.000 de euro cheltuiti. Asadar, nu suntem aici pentru ca frauda este mare in Romania ci pentru ca romanii sunt foarte inventivi in  a ataca aceasta industrie a cardurilor”, a adaugat oficialul Visa.

“In anii ’90 si inceputul anilor 2000, atacurile cibernetice aveau la baza teribilismele tinerilor care vroiau sa demonstreze ca pot sa sparga un sistem informatic”, a declarat Alexandru Balan, Innovation&Technology product manager, Bitdefender. “Intre timp, acesti tineri au fost recrutati sau au devenit antreprenori si sunt platiti sa faca research astfel ca, din 2003, atacurile cibernetice sunt facute la comanda”, a mai precizat sursa citata.

Pentru mai multe informatii despre acest proiect puteti accesa http://cyber-crime.ro.

Adauga comentariu

Noutăți
Premium
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?