[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Ministerul Finantelor a lansat un proiect de lege privind finantarea participativa (crowdfunding)

11 august 2021

Ministerul Finantelor apreciaza ca „adoptarea prezentului act normativ va avea un impact pozitiv asupra domeniului pieței de capital și asupra economiei românești în general prin crearea cadrului legal național privind prestarea de servicii de finanțare participativă pentru afaceri, ținând cont de faptul că până în momentul de față la nivel național nu există un act normativ care să reglementeze această activitate”.  

Prezentul proiect de lege are ca scop stabilirea unor măsuri la nivel național pentru punerea în aplicare a prevederilor Regulamentului (UE)2020/1503 al Parlamentului European și al Consiliului din 7 octombrie 2020 privind furnizorii europeni de servicii de finanțare participativă pentru afaceri și de modificare a Regulamentului (UE) 2017/1129 și a Directivei (UE) 2019/1937.

Se are în vedere stabilirea unor măsuri la nivel național în vederea creării cadrului legal pentru aplicarea directă a acestui regulament, precum desemnarea autorității competente, regimul sancționatoriu, stabilirea anumitor termene de depunere a documentelor în vederea autorizării, condițiile de retragere a autorizației, cerințe privind comunicările publicitare, precum și cu privire la limba în care fișa cu informații esențiale privind investiția poate fi pusă la dispoziția potențialilor investitori.

Regulamentul (UE) 2020/1503 al Parlamentului European și al Consiliului din 7 octombrie 2020 face parte din planurile de acțiune privind Uniunea Piețelor de Capital (UPC) și Fintech, având drept obiectiv crearea unui cadru de reglementare care să permită platformelor de finanțare participativă accesul la întreaga piață unică, printr-o autorizație unică bazată pe un singur set de reguli.

Actul normativ a intrat în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene  (n.r.: 10 noiembrie 2020) și se va aplica direct în toate statele membre începând cu data de 10 noiembrie 2021.

Regulamentul european stabileşte cerinţe uniforme privind prestarea de servicii de finanţare participativă la nivel UE, privind organizarea, autorizarea și supravegherea furnizorilor de servicii de finanțare participativă, funcționarea platformelor de finanțare participativă, precum și privind transparența și comunicările publicitare în legătură cu prestarea de servicii de finanțare participativă în Uniune.

Regulamentul a fost elaborat cu scopul de a promova serviciile de finanțare participativă la nivel transfrontalier, pentru a facilita exercitarea libertății de a presta și de a beneficia de aceste servicii pe piața internă UE, având în vedere faptul că la nivelul mai multor state membre există deja un cadru național de reglementare a finanțării participative, adaptat la caracteristicile și nevoile piețelor locale și ale investitorilor locali, iar diferențele dintre normele de drept intern ale fiecărui stat membru sunt de natură să obstrucționeze prestarea transfrontalieră de servicii de finanțare participativă, având un efect direct asupra funcționării pieței interne a UE pentru aceste servicii.

Prin abordarea obstacolelor în calea funcționării pieței interne UE a serviciilor de finanțare participativă, prezentul regulament urmărește să promoveze activitățile transfrontaliere de finanțare a afacerilor. Prin urmare, serviciile de finanțare participativă legate de acordarea de împrumuturi consumatorilor, astfel cum sunt definiți la articolul 3 litera (a) din Directiva 2008/48/CE a Parlamentului European și a Consiliului (3), nu intră sub incidența prezentului regulament.

Finanțarea participativă reprezintă un tip de activitate în cadrul căreia un furnizor de servicii de finanțare participativă, fără a-și asuma el însuși riscuri, administrează o platformă digitală, deschisă publicului, pentru a pune în legătură sau pentru a facilita punerea în legătură a potențialilor investitori sau împrumutători cu mediul de afaceri care caută finanțare. O astfel de finanțare ar putea consta în împrumuturi, achiziționarea de valori mobiliare sau alte instrumente admise în scopul finanțării participative.

În general, prestarea de servicii de finanțare participativă se realizează cu participarea a trei tipuri de entități: dezvoltatorul de proiect care propune proiectul spre finanțare, investitorii care finanțează proiectul propus și o entitate cu rol de intermediar, sub forma unui furnizor de servicii de finanțare participativă care pune în legătură dezvoltatorii de proiecte și investitorii în cadrul unei platforme online.

Regulamentul (UE) 2020/1503 nu se aplică titularilor de proiecte care sunt consumatori în sensul articolului 3 litera (a) din Directiva 2008/48/CE sau ofertelor de finanțare participativă cu o contravaloare de peste 5 mil. EUR cumulată pe o perioadă de 12 luni.

_______________

Proiect Lege privind stabilirea unor măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2020/1503 al Parlamentului European și al Consiliului din 7 octombrie 2020 privind furnizorii europeni de servicii de finanțare participativă pentru afaceri și de modificare a Regulamentului (UE) 2017/1129 și a Directivei (UE) 2019/1937.

Expunere de motive

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?