Ministerul Comunicatiilor, in calitate de autoritate de supraveghere, pregateste o noua lege privind semnatura electronica

19 octombrie 2018

Regulamentele europene EIDAS definesc, în mod obligatoriu de la 29 septembrie 2018, cele trei tipuri de semnături electronice acceptate, viabilitatea şi răspunderea legală pe care le presupune fiecare dintre acestea.

Ministerul Comunicaţiilor, în calitate de autoritate de supraveghere, pregăteşte o nouă lege privind semnătura electronică, prin care acordă acelaşi statut semnăturii electronice cu al semnăturii fizice a unei persoane, a declarat Roxana Nistor, legal manager la ING Bank, în cadrul primei ediţii a Forumului Serviciilor Financiare Digitale.

Recent, PwC impreuna cu ARB, au prezentat un studiu care contine un set de masuri menite sa deblocheze procesul de digitalizare al serviciilor din administratia publica. Una dintre aceste masuri este legata tocmai de semnatura electronica, a carei legiferare nu este armonizata cu legislatia europeana. Autorii studiului propun ca legea semnaturii electronice sa fie amendata intr-un orizont de timp care sa nu depaseasca trim. III din 2019 iar implementarea identitatii digitale (e-ID) sa se realizeze pana la sfarsitul anului viitor.

Concret, Pwc si ARB propun modificarea Legii nr. 455/2001 referitoare la semnătura electronică, cu următoarele amendamente:
. introducerea unui nou capitol privind măsuri luate pentru implementarea Regulamentului UE 910/2014, care să
faciliteze implementarea unor sisteme ce permit utilizarea semnăturii electronice avansate.
. introducerea unui nou capitol privind semnătura electronică furnizată de emitenții de semnătură electronică în sistem închis, autorizați de Ministrul Economiei, Ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale; obligațiile
părților sunt similare cu cele ale emitenților de instrumente de plată la distanță din OUG 113/2009 privind serviciile de plată, având în vedere că băncile au implementat deja aceste prevederi.

„Nu există nicio îndoială că semnăturile electronice reprezintă o componentă vitală a oricărui proces de transformare digitală și că eIDAS, fiind un regulament al UE, este aplicabil în întreaga Uniune Europeană plus în țările din afara UE, dar care aleg să o adopte (eIDAS înlocuiește legislația locală în caz de conflict).”, spune Adrian Dinculescu, Managing Director la Namirial, pe contul sau de linkedin.

Adauga comentariu

Noutăți

The rise of the mobile wallet

Cifra/Declaratia zilei

Gabriela Nistor – director general adjunct BT

Tendinţele pe care le-am remarcat înainte de începerea pandemiei s-au accelerat pe perioada stării de urgenţă. Am văzut acest lucru ca o oportunitate, un tipping point pentru bancă. Post-pandemie nu avem cum sa ne întoarcem la comportamentul financiar pe care îl aveam până în februarie a.c. Relaţia românilor cu online-ul s-a schimbat. In plus, cardul fizic se va dematerializa. Vom asista la o scădere a cererii pentru cardurile fizice, respectiv la o creştere a preferinţei pentru componenta digitală a acestora.”

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale in 2020?