Datele centralizate de Centrala Incidentelor de Plati releva faptul ca, in primele sapte luni din acest an, sumele refuzate la plata cu instrumente de debit (bilete la ordin, cecuri si cambii) au ajuns la 2,73 mld. lei, fata de 2,0 mld. lei cat s-a inregistrat in perioada similara a anului trecut.
Diferenta reprezinta o crestere de 36,5%, ce poate fi considerata ingrijoratoare avand in vedere ca un refuz la plata intervine in momentul in care nu sunt lichiditati in cont. Aceasta crestere poate fi semnalul unei deteriorari a economiei sau a aparitiei unor noi practici de inselatorie, care intervine tot ca urmare a degradarii climatului economic.
Pe de alta parte, numarul refuzurilor la plata a fost de 32.526, in scadere cu 18,5% fata de aceeasi perioada din 2016 (cand s-a consemnat aproape 40.000 de refuzuri). Statistica BNR arata ca un numar mai mic de refuzuri in primele sapte luni ale anului s-a consemnat tocmai in 1999 (27.202).
Evolutia refuzurilor la plata – date Centrala Incidentelor de Plati, BNR
Banking 4.0 – „how was the experience for you”
„So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”
Many more interesting quotes in the video below: