Moneymailme, compania care a dezvoltat o aplicaţie ce reprezintă o combinatie între WhatsApp şi Western Union, este în discuţii pentru obţinerea unei finanţări de 10 milioane de euro, care să asigure fondurile necesare expansiunii, a declarat în cadrul emisiunii ZF Live Mihai Ivaşcu, fondatorul proiectului. In parteneriat cu MasterCard, compania va emite, de luna viitoare, carduri si coduri IBAN, inclusiv in Romania, unde spera sa ajunga la 10.000 de utilizatori in urmatoarele sase luni.
Cum functioneaza
„Functionam ca o infrastructura de ewallet-uri care in spate are aceeasi infrastructura ca o banca. Normal, este o solutie de core banking. Sistemul nostru va avea aceeaşi infrastructură ca şi o bancă. Din banii fizici din cont sau de pe card poţi încărca sume de bani pe e-wallet iar transferul către altă persoană este gratuit, in interiorul sistemului. Practic un alt utilizator, posesor de e-wallet, trebuie sa aiba aceeasi aplicatie ca sa poata transfera banii.“, a menţionat Ivaşcu.
Antreprenorul a explicat că proiectul se bazează pe piaţa de emigranţi care transferă regulat sume mici de bani către apropiaţi.
„Noi suntem o alternativa si ne bazam foarte mult pe piata de cross border. Un emigrant care lucreaza nu are timp sa mearga la Western Union sa se logheze pe tot felul de site-uri pentru a face transferuri dar este in permanenta interactiune cu membrii familiei. 90% dintre tranzactiile internationale se fac cu top 5 contacte ale fiecarui utilizator.
Ivascu spune ca, in tot procesul de transfer, bancile nu trebuie sa faca nimic.
Practic se opereaza pe contul bancar actual al utilizatoruluiiar e-wallet-ul este in infrastructura Moneymailme si a partenerilor sai financiari.
„Pentru banca nu este niciodata niciun fel de efort. Transferul se face ca si in cazul unei cumparaturi online cu cardul. In mare masura este considerata achizitie de e-currency (n.r. valuta virtuala).”
„Sistemul bancar la noi functioneaza ca o autostrada. Noi am creat o linie rapida. Noi nu concuram cu sistemul bancar, lucram pe infrastructura bancara, doar ca am creat un sistem paralel, reglementat. Exista o anumita repulsie fata de sistemul bancar conventional. Plus de asta, este si costul. Cand vrei sa platesti cross-border, automat ai un cost de transfer, pentru ca tranzactia respectiva este procesata prin sistemul swift. In sistemul nostru nu se mai plateste niciun swift, nu avem un cost de procesare al tranzactiei. La noi transferul este gratuit daca se face in aceeasi valuta. Practic, tranferul banilor din contul bancar in contul de e-wallet si transferul banilor catre alt e-wallet si retragere, nu inregistreaza niciun fel de cost.”
„Lupta noastra este cu aplicatile de transfer conventionale si cu modelul MoneyGram, Western Union si toate celelalte.”
Ivascu spune ca industria de e-wallet-uri este foarte reglementata. Pentru a putea deveni un e-money issuer este nevoie de o licenta de e-money „iar partenerii nostri au aceste licente in UK si sunt reglementati de Financial Conduct Authority”.
Practic, singura posibilitate de a urca bani in sistem este printr-un card asociat unui cont. „Noi nu avem nicio legatura cu industria financara pentru ca nu atingem banii.”
Cum scot banii in numerar de pe e-wallet?
In momentul de fata, modalitatea de a intra fizic in posesia banilor este printr-o retragere din acest cont, un simplu click in aplicatie iar sistemul Moneymailme va face plata in contul indicat de utilizator. De luna viitoare compania va introduce o noua modalitate de a obtine numerarul stocat in aplicatia e-wallet.
„Am lansat un parteneriat cu MasterCard si cu alti parteneri noi din UK, si acum o sa putem emite carduri, incepand de luna viitoare, atat virtuale cat si fizice. Practic, am un e-wallet dar si un card virtual asociat lui, emis de MasterCard. Sa zicem ca ai primit 100 de euro in cont, poti sa mergi online si sa-ti cumperi diferite produse instant. Daca optezi pentru cardul fizic, automat contul virtual va fi legat de acesta, astfel incat vei putea merge la un bancomat sa-ti retragi banii.”
Ivascu a mai precizat ca, tot de luna viitoare, „vom emite si IBAN-uri, impreuna cu partenerul nostru din Franta – Prepaid Financial Services. Ei sunt cei care verifica clientul si care iau decizia finala.”
Cum este monetizata aplicatia
Una dintre sursele de venit ale aplicatiei o reprezinta tranzactiile forex (n.r. foreign exchange).
„Am cont de baza in euro dar mi-ai cerut 5 USD. Acea microtranzactie este monetizata de noi. Acum cand vom emite cardurile, fiecare emitere, fiecare utilizare a lui va fi o sursa importanta de venit pentru noi.”
Grad de utilizare
In Marea Britanie, sistemul propus de Moneymailme functioneaza deja de un an, perioada in care s-au efectuat „de ordinul a zeci de mii de trensfeuri, tranzactia medie fiind de 75 euro”. Ivascu spune ca a inceput cu adevarat sa faca publicitate aplicatiei in luna decembrie 2016 iar efectul a fost o crestere de la 5-7 mii de utilizatori la peste 60.000 astazi. Sunt utilizatori si in Romania.
„Am depăşit 500.000 de instalări în 130 de ţări, dar avem doar 62.000 de utilizatori activi. Sperăm să ajungem, în următoarele şase luni, la 200.000 de utilizatori activi din care 10.000 să fie în România”, susţine Ivascu.
Ce urmeaza – parteneriate cu operatorii de telefonie mobila si noi finantari
Pentru ca provocarea companiei este sa creasca in continuare baza de consumatori, Ivascu a identificat o strategie care presupune „să reuşim să ne integrăm cu anumite companii precum cele din domeniul telefoniei mobile, să devenim aplicatia lor pe fintech”. Propunerea catre acesti parteneri este clara: de a le putea facilita intrarea in industria financiara fara sa fie nevoie sa dezvolte nicio infrastructura.
„Cu operatorii de la noi nu am discutii dar sunt în discuţii avansate cu unul dintre operatorii din top 3 mondial cu care vom intra în faza de prototip incepand cu luna septembrie din acest an.”
Compania respectivă are peste 300 de milioane de clienţi iar Ivascu se asteapta ca odata cu inceperea promvarii aplicatiei in randul acestor clienti sa creasca exponential si numarul utilizatorilor si implicit, valoarea companiei, pe care o vede undeva la 500 mil. euro in urmatorii doi ani.
Pana in prezent, in companie s-auinvestit 2,5 mil. euro, compania fiind evaluata la 30 mil. euro. Ivascu vrea acum sa faca trecerea de la investitoti privati la investitori institutionali.
„Până acum investiţiile au fost 80% din partea investitorilor şi 20% banii mei. Eu deţin 60% din companie. În ultima rundă de finanţare compania a fost evaluată la 30 de milioane de euro.
„Suntem în discuţii avansate acum pentru o finanţare de 10 milioane de euro, o sumă care ne va permite să creştem şi să mergem spre o ligă superioară. Estimăm ca în runda care se desfăşoară acum să fim evaluaţi undeva la 50 de milioane de euro. Vom da 18% din toate acţiunile, iar ale mele vor ajunge la 50%“, a mai spus Ivaşcu.
Compania Moneymailme este prezenta (si) in Romania cu o echipa formate din 24 de persoane.
Sursa: ZF Live
Banking 4.0 – „how was the experience for you”
„So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”
Many more interesting quotes in the video below: